Pumpasoppa med en asiatisk twist

En blå skål har en riklig portion av en orange, tjock, mixad soppa toppad med pumpafrön

Publicerat:

Tillagningstid:

Pumpasoppan bli härligt krämig av kokosmjölken.

Ingredienser

6portioner

  • 1st
    mellanstor pumpa (valfri sort, jag använder butternut)
  • 2st
    lökar (gul eller röd)
  • 4st
    morötter
  • 1st
    vitlökshuvud
  • 300g
    tomat (gärna körsbärstomat)
  • 1-2st
    färsk chili (valfritt)
  • 1msk
    röd currypasta
  • 400ml
    kokosmjölk
  • 2st
    grönsaksbuljongtärningar eller 1 msk örtsalt
  • svartpeppar
  • oliv- eller rapsolja
  • 8dl
    kokande vatten (ca)
  • Rostade pumpafrön till servering
  • koriander till servering

Så lagar du

  1. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. 
  2. Dela pumpan i mitten och kärna ur. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  3. Skala morot och lök. Dela löken i halvor, skär bort toppen på vitlöken och behåll skalet på. Lägg vitlöken med snittytan uppåt. 
  4. Lägg alla grönsaker, plus chilin på plåten med pumpan. Ringla olivolja över, krydda med salt och peppar. 
  5. Tillaga mitt i ugnen i ca 35–40 min, tills grönsakerna mjuknar. 
  6. Efter halva tillagningstiden vänder du vitlökshuvudet med snittsidan nedåt i plåten, detta för att undvika att vitlöken får en bränd yta.
  7. Ta ut plåten från ugnen och låt svalna. 
  8. Gröp ur pumpan och lägg i en gryta. 
  9. Pressa ut vitlöken från skalet med händerna, tillsätt resten av grönsakerna, röd curry och kokhett vatten. 
  10. Mixa soppan slät med en stavmixer, smaka av med buljong och kokosmjölk. Späd eventuellt ut med lite vatten om soppan känns för tjock i konsistensen. 
  11. Låt soppan puttra under lock på medelvärme i ca 20 min. 
  12. Toppa gärna med pumpafrön och koriander vid servering.

Dela det här receptet med dina vänner!