Pumpasoppa med en asiatisk twist
Publicerat:
2024-10-22Tillagningstid:
Pumpasoppan bli härligt krämig av kokosmjölken.
Ingredienser
6portioner
- 1stmellanstor pumpa (valfri sort, jag använder butternut)
- 2stlökar (gul eller röd)
- 4stmorötter
- 1stvitlökshuvud
- 300gtomat (gärna körsbärstomat)
- 1-2stfärsk chili (valfritt)
- 1mskröd currypasta
- 400mlkokosmjölk
- 2stgrönsaksbuljongtärningar eller 1 msk örtsalt
- svartpeppar
- oliv- eller rapsolja
- 8dlkokande vatten (ca)
- Rostade pumpafrön till servering
- koriander till servering
Så lagar du
- Värm ugnen till 225°, över och undervärme.
- Dela pumpan i mitten och kärna ur. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Skala morot och lök. Dela löken i halvor, skär bort toppen på vitlöken och behåll skalet på. Lägg vitlöken med snittytan uppåt.
- Lägg alla grönsaker, plus chilin på plåten med pumpan. Ringla olivolja över, krydda med salt och peppar.
- Tillaga mitt i ugnen i ca 35–40 min, tills grönsakerna mjuknar.
- Efter halva tillagningstiden vänder du vitlökshuvudet med snittsidan nedåt i plåten, detta för att undvika att vitlöken får en bränd yta.
- Ta ut plåten från ugnen och låt svalna.
- Gröp ur pumpan och lägg i en gryta.
- Pressa ut vitlöken från skalet med händerna, tillsätt resten av grönsakerna, röd curry och kokhett vatten.
- Mixa soppan slät med en stavmixer, smaka av med buljong och kokosmjölk. Späd eventuellt ut med lite vatten om soppan känns för tjock i konsistensen.
- Låt soppan puttra under lock på medelvärme i ca 20 min.
- Toppa gärna med pumpafrön och koriander vid servering.