Sagolik blåbärstårta
Publicerat:
2023-08-22Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Söta, syrliga blåbär möter cheesecake och vaniljkräm i en krämig blåbärsdröm. Du kan förbereda botten flera dagar i förväg och fylla tårtan dagen innan om du vill förbereda i god tid. Tårtan är enkel att göra glutenfri, byt ut kexen till glutenfria.
Ingredienser
15portioner
Botten
- 300ggrahamskex
- 100gsmör, smält och avsvalnat
Fyllning
- 500gnaturell färskost
- 3dlvispgrädde
- 0,5dlflorsocker
- 1mskvaniljkrämspulver
- 200gfast blåbärssylt (100g till färskostkrämen + 100 g till monteringen)
- färska bär, till garnering
Så lagar du
- Börja med att göra botten: Sätt ugnen på 180 grader vanlig värme. Mixa kexen i matberedare, tillsätt smör och mixa igen tills det är jämnt fördelat. Tryck ut i en form cirka 20 cm. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Gör fyllningen: Vispa färskost, grädde och socker tills det är fast och spritsbart. Vispa ner vaniljkrämspulver och sylt. Om det ser löst ut så kan du fortsätta vispa ett tag alternativt tillsätta mer vaniljkrämspulver.
- Fördela 100 g sylt och sedan fyllningen över botten, stryk den till en jämn kulle och lägg på bär. Ställ i kylen ett par timmar eller över natten.