Ripa på kolet med skogsbärsås, kolade morötter och hasselbackspotatis med äpplen

Ripa med hasselbackspotatis.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ripa är en mager skogsfågel med mycket smak av t ex ljung och örter som den sitter och äter på marken bland fjällbjörkar. Detta gör att köttet är mört och väldigt smakrikt och fylligt.

Ingredienser

2portioner

Ripa

  • 1st
    ripa
  • 4st
    medelstora morötter
  • 500g
    smör

Mjölksaltlag

  • 1liter
    mjölk
  • 1msk
    bergsalt

Krämig lingon dressing

  • 1dl
    crème farisé
  • 2msk
    färska lingon
  • 1msk
    socker
  • 1krm
    salt

Skogsbärsås

  • 2dl
    färska blåbär
  • 1dl
    hjortron
  • 0,5dl
    socker
  • 1tsk
    rökt paprika pulver
  • 1msk
    ättika
  • 1tsk
    salt

Hasselbackspotatisar med äpplen

  • 3-5st
    små delikatesspotatisar, gärna mandelpotatis
  • 1st
    äpple
  • 1tsk
    salt
  • 2krm
    svartpeppar
  • 100g
    skirat smör
  • 2msk
    ströbröd

Så lagar du

Tips!

Lägg alltid ripan i lite mjölk eller långfil, detta för att möra upp ytan och berika med lite fett samt dra ut det allra skarpaste smakerna som den lätt kan få om den äter mycket ljung. 

Lägg den i 2-4 timmar med ett par nypor salt i mjölken eller långfil. 

Man kan använda sig utav vanligt fil eller Grekisk/Turkisk yoghurt tillexempel. Använder man yoghurt som oftast har en betydligt högre fetthalt än till exempel mjölk så skulle jag rekommendera det om du har en lite magrare ripa eller vill dra ur ännu mera skarpa smaker. I programmet lägger vi den i en saltlag fast med mjölk i stället för vatten med en salthalt på 6-8 % 

Ripan är enklast att flå och då gör man bara ett litet snitt vid halsen och sedan är det bara att rycka skinnet med fjädrarna. Fågeln går också att plocka men är betydligt jobbigare och tidskrävande.

Ripa

  1. Börja med att flå ripan gör ett tunt snitt just under halsen på ripan på så sätt drar du bara av skinnet med fjädrarna och allt.
  2. Lägg ripan i mjölklagen. 
  3. Lägg morötterna in i kolet lägg gärna lite kol ovanpå dom så att det både får värme över och under ifrån.
  4. Smält smöret i en gjutjärnskastrull som är tillräckligt stor för att rymma ripa i. Torka av mjölken och grilla den hela ripan på kolet vänd hela tiden och doppa med jämna mellanrum ripan i smöret, låt den gärna ligga några minuter i smöret innan du serverar den. Ta upp ripan ur smöret och skär ut filéerna och servera med hasselbakspotatis, lingon dressing, skogsbärsåsen och dom rostademorötterna. 

Mjölksaltlag

  1. Du kan med lätthet smaksätta mjölk saltlagen med tillexempel örter och vitlök. 
  2. Blanda allt i en bunke se till så att saltet löser sig ordentligt innan nu placerar i ripan. Har du lite bråttom så saltar du ripan först med saltet och så låter du den ligga framme i 10 minuter innan du sedan lägger i ripan i mjölken. 

Krämig lingondressing

  1. Har du inte färska lingon så kan du byta ut dom mot lingonsylt men ta då bort sockret i receptet. 
    Blanda samtliga ingredienser i en bunke gärna dagen före så dressingen får stå och mogna till sig. 

Skogsbärsås

  1. Funkar med nästan alla skogens bär. Tänk dock på att balansera sötman och syran beroende på hur söta eller syrliga bär du använder. 
    Koka ihop bären och sockret, tillsätt rökta paprikan och ättikan koka ihop ordentligt. 

Hasselbackspotatis med äpplen

Du kan antingen baka dessa direkt på kolet eller till och med under kolbädden. Eller så gör du som vi och använder dig utav av en eldfast form eller gjutjärn som du placerar i elden på kolen och sedan lägger du brinnande ved klabbar ovanför antingen med hjälp utav gallret eller så att dom vilar på kanterna på formen. 

  1. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom behåll gärna skalet. 
  2. Smält smöret i en gjutjärns form och placera potatisarna i smöret. 
  3. Ställ formen på kolet och baka i ca 30-40 minuter snurra dom då och då ös då och då med smöret. Tärna sedan äpplet och lägg i dom i formen strö över med ströbröd och lägg på några vedklabbar på formen och gratinera i 10-15 minuter. 

Tips!

En bra kastrull att ha med sig ut i skogen är en så kallad Dutch oven som är gjord i gjutjärn. Med den kan du skapa en mini ugn som man kan hålla en jämn temperatur på ett enkelt sätt. Du kan lägga ved och kol på locket så då får du också övervärme. I detta recept så lägger jag den på sidan av elden en bit upp så att jag får en temperatur på ca 55-60 grader. I den så har man det smälta smöret eller man kan också använda sig utav talg eller renfett tillexempel. Det finurliga med detta är att du smaksätter och berikar ripan med fettet samt att du har en jämn temperatur så kan du låta den ligga och vila i grytan innan du skivar upp den. 

Dela det här receptet med dina vänner!