Grillat rökt älghjärta med eldbakad rotselleri, picklad silverlök, kryddig skysås
Publicerat:
2023-07-06Tillagningstid:
Att röka råvaror är så himla gott, men att röka älghjärta va fantastiskt gott. Framförallt när man smaksätter den med aromatiska kryddor.
Ingredienser
2portioner
- 1/3stälghjärta, skivad i grytbitar
- 1stnäve hö
- 0,5strotselleri
- 1stsilverlök
- 1msksocker
- 1mskvinäger
- 1mskrapsolja
Kryddig Smörås
- 5stgrillade vitlöksklyftor
- 1tskgaramasala
- 0.5tskBerbere krydda
- 3msksmör
- 1dlharbuljong/kalvbuljong
Topping
- persilja
Så lagar du
1. Salta och olja in älghjärtsbitarna.
2. Trä på spett, grill på hög värme ca 3min på varje sida. Fyll en gryta med hö, Lägg älghjärtsbitarna på och tänd eld på höet. Sätt lock på så fort rök bildats, låt stå ca 10min.
3. Kasta in lök och selleri i elden, låt ligga ca 20min. Ta ut och skala, dela rotsellerin i småbitar och löken i skivor. Dressa löken med socker, vinäger och rapsolja. Ställ åt sidan.
4. I en stekpanna fräs garamasala och berbere krydda i smöret ca 10sekunder.
5. Häll i rotselleribitarna och buljongen koka ihop ca 3-4min.
Servera allting. Toppa med persilja.