Scones

Ett ljus står till vänster, i bakgrunden står en dalahäst, i förgrunden ett fat med tre scones med olika sorters marmelad på.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lyxa till adventsfirandet eller julfrukosten med nybakta scones.

Ingredienser

  • 7,5dl
    vetemjöl
  • 0,5tsk
    salt
  • 1,5tsk
    bakpulver
  • 0,5dl
    råsocker
  • 125g
    kallt smör
  • 1st
    ägg
  • 2dl
    mjölk

Smaksättning

  • ägg, mandelspån och råsocker till pensling
  • 2st
    citroner, bara skalet
  • 1dl
    vetemjöl
  • 1,5dl
    blåbär
  • 1paket
    saffran
  • 100g
    mörk choklad

Tillbehör

  • muffinsformar
  • sylt
  • färskost

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
  3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
  4. Vispa samman ägg och mjölk.
  5. Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg, tillsätt 1 dl extra vetemjöl och rivet citronskal i degen (ej till saffrans scones och choklad scones).
  6. Platta ut degen till en längd, cirka 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar.
  7. Vik försiktigt in blåbären eller chokladen i degen utan att de mosas sönder.
  8. Lägg dem i muffinsformar på en plåt och pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och råsocker.
  9. Grädda dina scones gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  10. Servera med sylt och färskost.

Dela det här receptet med dina vänner!