Scones med rårörda hallon smaksatt med rödbeta och vanilj
Publicerat:
2023-05-24Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Dessa scones lagar jag med jämna mellanrum och jag älskar att äta dem med vispad grädde och en god sylt. Här får de sällskap av rårörda hallon smaksatta med rödbeta och vanilj. Det låter kanske lite konstigt, men det är otroligt gott.
Ingredienser
4portioner
Scones
- 4dlvetemjöl
- 0,5tsksalt
- 1tsksocker
- 1,5tskbakpulver
- 100gsmör
- 2dlfilmjölk
Hallon/rödbetssylt
- 3msksocker
- 0,5stcitron
- 1stvaniljstång / 1 tsk vaniljsocker
- 1strödbeta, endast saften
- 4dlhallon (färska = 2 askar)
Så lagar du
- Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
- Smula ner smöret och arbeta in det ordentligt med fingrarna tills det är nästan klumpfritt.
- Tillsätt filmjölken och dra samman degen med en kniv eller sked. Knåda inte degen.
- Klicka ut sconesen på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked i önskad storlek.
- Pensla gärna toppen med lite filmjölk.
- Baka i mitten av ugnen tills de är gyllene på 220 grader i ca 25–30 minuter.
- Servera med rörda hallon och vispad grädde.
Rörda hallon
- Skala och riv rödbetan på ett fint rivjärn. Pressa ut saften ur rödbetan (använd handskar) genom en finmaskig sil.
- Dela vaniljstången på längden. Lägg rödbetssaften i en kastrull och koka upp tillsammans med socker, citron och vanilj. Koka tills sockret har löst sig. Ta av från värmen och mosa i hallonen grovt. Låt kallna.
- Servera till nybakta scones.