Selleri pastrami sandwich
Publicerat:
2023-10-25Tillagningstid:
Det finns en macka som säkert många har hört talas om, men kanske inte alla ha testat. Den kommer från New York och på delikatessbutikerna där har den serverats i över 100 år. Den heter Reuben sandwich och görs traditionellt med kokt rimmat oxkött, surkål, ost och rysk dressing. Jag älskar verkligen den mackan och har bestämt mig för att utmana den och göra en tolkning som bygger på rotselleri istället för oxbringa.
Ingredienser
4portioner
- 1bröd, marble wheat eller brioche
- 1rotselleri
- 50gsmör
- 3dlsurkål
- 100glagrad ost
- 1schalottenlök, tunt skivad
- 1solo vitlök, tunt skivad
- 15persiljeblad, plockade
- 2dlrapsolja, för fritering
Trillion billion dressing
- 2dlmajonnäs
- 3mskkapris, finhackade
- 1mskdijonsenap
- 1dlcornichoner, finhackade
- 1dlsyltlök, finhackade
- 1stänktabasco
- 1vitlöksklyfta, finriven
- 1stänkworcestershiresås
- 2tskpaprikapulver
- 1krmtimjan
- 1tskdragon
- 1krmrökt paprikapulver
- 1tsksherryvinäger
- 1mskbladpersilja
- salt & svartpeppar
Pastramikrydda
- 1tsksvartpepparkorn
- 1tskvitpepparkorn
- 1,5tsktorkad grönpeppar
- 2tskkorianderfrö
- 1,5mskpaprikapulver
Så lagar du
- Dela rotsellerin på mitten och baka i ugn med skalet på i ca 40 minuter tills den är mjuk, låt svalna och skiva den sedan tunt. Sväng runt den med pastramikryddan och stek den försiktigt i smör tills den har fått en fin yta.
- Fritera löken i en kastrull på medelvärme 160° lyft upp den och låt rinna av på ett papper, fritera persiljebladen och låt de också rinna av på ett torrt papper. Låt svalna och blanda ihop till en krispig topping.
- Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och peppar.
- Skiva och rosta brödet, 2 skivor per/person. Bygg mackan med ost först sedan surkål på botten och fyll på med rotselleripastramin, toppa med lite mer surkål, dressing och den friterade löken.
- Ät ljummen och nygjord.