Smördegsvåffla med rökt lax eller rom
Publicerat:
2024-10-28Tillagningstid:
Lätt och enkelt gör du smördegsvåfflor om du har ett våffeljärn. I annat fall kan du grädda smördegsplattorna i ugnen. Smördegsplattorna kan också toppas med söta saker som sylt och grädde till dessert.
Ingredienser
4portioner
- 250gsmördegsplatta (1 paket, kyld)
- 150gkallrökt lax eller 80 - 100g rom av något slag
- 1dlcrème fraiche eller gräddfil
- 3/4dlfint skuren gräslök eller riven pepparrot
Tillbehör
- 1stcitronklyfta
Så lagar du
1. Hetta upp ett våffeljärn. Skär till smördegsplattan så att du får ut två bitar ungefär lika stora som våffeljärnet. Pensla järnet med smör.
2. Grädda ca 1 minut tills smördegen fått fin färg. Lägg upp på ett galler. Lappa ihop restbitarna av smördegen och grädda dem också.
3. Dela till hjärtan och toppa med laxskivor eller rom, crème fraiche och fint skuren gräslök. Servera.
Tips!
Grädda i ugn
- Sätt ugnen på 225°.
- Skär till smördegen till 8–10 bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Nagga på ett par ställen och grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, 12–15 minuter.