Smördegsvåffla med rökt lax eller rom

Våffland har klippts ut till många små hjärtan, de ligger osymetriskt på ett glasfat. varje våffelbit har en hög med rökt lax, rom, gräddfil och gräslök på.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lätt och enkelt gör du smördegsvåfflor om du har ett våffeljärn. I annat fall kan du grädda smördegsplattorna i ugnen. Smördegsplattorna kan också toppas med söta saker som sylt och grädde till dessert.

Ingredienser

4portioner

  • 250g
    smördegsplatta (1 paket, kyld)
  • 150g
    kallrökt lax eller 80 - 100g rom av något slag
  • 1dl
    crème fraiche eller gräddfil
  • 3/4dl
    fint skuren gräslök eller riven pepparrot

Tillbehör

  • 1st
    citronklyfta

Så lagar du

1.  Hetta upp ett våffeljärn. Skär till smördegsplattan så att du får ut två bitar ungefär lika stora som våffeljärnet. Pensla järnet med smör.

2. Grädda ca 1 minut tills smördegen fått fin färg. Lägg upp på ett galler. Lappa ihop restbitarna av smördegen och grädda dem också.

3. Dela till hjärtan och toppa med laxskivor eller rom, crème fraiche och fint skuren gräslök. Servera.

Tips! 
Grädda i ugn

  1. Sätt ugnen på 225°. 
     
  2. Skär till smördegen till 8–10 bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. 
     
  3. Nagga på ett par ställen och grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, 12–15 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!