Sardana Trofimova, Dauren Kurugliev och Varvara Gracheva är tre ryssar som bytt nationalitet. Foto: TT/Bildbyrån

Minst 82 OS-deltagare födda i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Endast 15 ryssar tävlar i OS, under neutral flagg.
Men en sammanställning som NRK gjort visar att det är minst 82 OS-idrottare som är födda i Ryssland.
Det väcker missnöje i Ukraina.
– Det borde inte vara på det viset, säger fäktaren Olga Kharlan.

Granskningen är gjord i samarbete med SVT och finska Yle.

Inför OS i Paris har ett stort samtalsämne handlat om hur många ryska idrottare som skulle få tävla.

Kriget i Ukraina

Till slut, efter att IOK granskat dem och bland annat kontrollerat att de inte tagit ställning för Rysslands krig mot Ukraina, blev det 15 ryska idrottare som anmäldes till OS under neutral flagg. Fler hade dock kunnat tävla som neutrala, men har av olika anledningar valt att stå över.

”Ett stort antal”

Men efter att ha gått igenom samtliga 11 157 anmälda OS-idrottare har NRK fått fram att minst 82 av dessa är födda i Ryssland, varav minst 16 av dem har bytt nationalitet efter att kriget startade 2022.

– Jag tycker att det är ett stort antal. Vanligtvis kan du inte byta medborgarskap så snabbt. Jag tycker att det är orättvist och att vi måste ändra reglerna, säger den ukrainske simmaren Mykhajlo Romanchuk till NRK.

Vissa har bytt av tävlingsskäl

Anledningarna till nationsbytena varierar. En del har gjort det för att de har tagit ställning emot Rysslands invasion av Ukraina, medan många bytt nationalitet tidigare – av olika anledningar.

När NRK frågade IOK:s ordförande Thomas Bach ifall de som bytt nationalitet efter krigsutbrottet genomgått en bakgrundskontroll på samma vis som de neutrala idrottarna svarade han så här:

– När det gäller utövare som deltagit för Ryssland förut, och där treårsperioden för nationalitetsbyten normalt sett ska respekteras, kan man bara byta efter godkännande av de två nationernas olympiska kommittéer.

– Nu är ju Rysslands olympiska kommitté avstängd. Därför har IOK:s styrelse tagit över möjligheten att godkänna nationsbyten.

Hör Mykhailo Romanchuk om ryssar i OS

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör simmaren Mykhajlo Romanchuk om det stora antalet ryssfödda OS-idrottare. Foto: NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet