Den tidigare OS-mästaren Margarita Mamun ifrågasätter stoppandet av ryska idrottare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med Margarita Mamun. Foto: Ivan Sekretarev

Tidigare olympiska mästarinnan Margarita Mamun ifrågasätter ryska bojkotter av OS

Publicerad

Flera ryska idrottsförbund har valt att bojkotta OS i Paris.

Den tidigare olympiska mästaren i rytmisk gymnastik, Margarita Mamun, tycker det är orättvist mot de aktiva.

– För en professionell idrottare, speciellt de yngre, är OS naturligtvis den ultimata drömmen, säger hon.

Intervjun har gjorts i ett samarbete med de nordiska public service-bolagen Yle och NRK.

En rekordliten trupp från Ryssland deltar på OS i Paris.

OS i Paris 2024

En av anledningarna är att många av landets största idrottsstjärnor har stängts av från att tävla, eftersom de inte har klarat IOK:s neutralitetsgranskning.

Avstängningarna har i sin tur lett till att flera ryska idrottsförbund har svarat med att helt eller delvis bojkotta spelen.

Till exempel skickar det ryska brottningsförbundet inga aktiva till Paris trots att tio ryska brottare hade fått godkänt att tävla som neutrala.

”Beslutet har fattats åt dem”

Även de ryska idrottsförbunden inom simning, gymnastik, judo och boxning har valt att helt eller delvis bojkotta spelen.

Nu varnar den ryska tidigare elitgymnasten Margarita Mamun, olympisk mästare i Rio de Janeiro 2016, för hur IOK:s avstängningar och de ryska bojkotterna slår mot enskilda idrottare.

– För en professionell idrottare är OS naturligtvis den ultimata drömmen. Och det är den viktigaste drivkraften i den dagliga träningen. Om denna motor inte finns, försvinner meningen, tror jag. Jag känner många idrottare som skulle älska att delta (på OS), men som inte har den möjligheten eftersom beslutet redan har fattats åt dem, säger hon i en intervju med norska NRK.

Var öppet kritisk på youtube

Mamun avslutade elitidrottskarriären 2017, men har fortsatt engagera sig i sportfrågor.

Tidigare i år skapade hon rubriker i Ryssland efter att i en youtube-intervju med den ryske bloggaren Vitya Kravchenko ha vittnat om kränkande ledarskapsmetoder inom gymnastiken.

Till NRK beskriver hon hur de idrottspolitiska besluten i Ryssland tas över huvuden på de aktiva.

– Varje idrottare är en självständig vuxen. Och om någon har en möjlighet som erbjuds, och detta inte är förbjudet på statsnivå, bör alla tala för sig själva. För att undvika den här pressen och att beslut fattas för allas räkning, säger Margarita Mamun.

Se en del av intervjun med Margarita Mamun i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet