Centerpartiet vill göra det mer förmånligt för marknaden att gå in och sponsra damidrott.
Förslaget är att ändra i den nuvarande skattelagsstiftningen och göra det möjligt för sponsorer att göra dubbla avdrag vad gäller damidrott.
Martin Ådahl, chefsekonom i Centerpartiet, ger ett exempel.
C: ”Är det minsta vi kan göra”
– Går du i dag in som Ica-handlare och sponsrar det lokala herrfotbollslaget med 100 000 kronor får du en motprestation i form av till exempel gratisbiljetter och annonser i programblad. Det marknadsvärdet bedöms till kanske 50 000 kronor och Ica-handlaren kan sedan göra avdrag för samma summa, säger Ådahl till SVT Sport.
– Om du däremot vill gå in och sponsra damlaget så är tittarsiffrorna och exponeringen oftast mindre, och då bedömer Skatteverket att marknadsvärdet är kanske 25 000 kronor. Alltså är det i dag mer lönsamt att sponsra herrlag, säger Ådahl.
Men där föreslår Centerpartiet att det ska tillåtas dubbla avdrag – vilket i sin tur skulle innebära mer pengar – för damidrott.
– Detta skulle innebära en kostnad för statskassan eftersom staten går in och underlättar, men vi tycker att det är det minsta vi från politiskt håll kan göra för att skapa bättre förutsättningar för ökad jämställdhet i svensk idrott, säger Martin Ådahl.
S: ”Jämställd idrott en tydlig prioritering”
I ett mejlsvar till SVT Sport ger Gunilla C Carlsson, idrottspolitisk talesperson för Socialdemokraterna samt gruppledare i kulturutskottet, sin syn på sponsringen av herr- kontra damidrott.
– För Socialdemokraterna är det självklart att förutsättningarna för dam- och herridrott ska vara lika. Alla ska kunna träna, tävla och delta på samma villkor – oavsett kön. Så ser det tyvärr inte ut i dag. För oss är därför en mer jämställd idrott en tydlig prioritering, men alla problem kan inte lösas genom särbestämmelser i skattereglerna, skriver Carlsson.
I skattelagsstiftningen görs ingen skillnad mellan dam- och herridrott, menar hon.
– Sponsring kan betraktas som en kostnad som får dras av om värdet av motprestationen står i rimlig proportion till stödet. Avdragsreglerna gäller på samma sätt oavsett kön och är därför neutrala ur ett jämställdhetsperspektiv, skriver Gunilla C Carlsson.