I en intervju med Expressen resonerar de båda skidskyttarna kring kroppsfixering och säger att de är vana vid att få sina kroppar bedömda.
– Det finns en helt annan fixering vid hur idrottstjejer ser ut, att man i vissa fall bryr sig mer om det än själva prestationen, säger 24-åriga Hanna Öberg, som har både OS- och VM-guld på meritlistan.
– Som idrottskvinna finns det mycket mer förväntningar, jämfört med hur männen har det, att man ska se ut på ett visst sätt.
Stina Nilsson säger att kommentarerna ofta handlar om vad hon äter.
– Sådant kan jag bli oerhört provocerad av. Och det är inte bara jag som elitidrottare som får höra sådant här, mina tjejkompisar kan berätta om hur de i matköer kan få höra ”ska du verkligen köpa det där”, eller ”ska du ta så mycket av det där”, säger hon till Expressen.
Ericsson om vikthets i formel 1
Andra kvinnliga idrottare som har lyft samma problematik är till exempel friidrottaren Moa Hjelmer. Hon välkomnar debatten om vikthets inom idrotten.
– Om man bara fokuserar på kroppsbilder och visar sin kropp i perfekta vinklar så bidrar man till ett osunt samhälle, utan att man kanske vill det, sade hon till SVT Sport i april 2019.
Även manliga idrottare har uppmärksammat problemet med vikthets och ohälsosamma dieter i jakten på hundradelar. Svenske formel 1-föraren Marcus Ericsson twittrade tidigare i år: ”Jag minns att det var extremt tufft mentalt och fysiskt att hela tiden försöka gå ner i vikt”.
KLIPP: Nilsson berättar om kraschen: ”Det är ett farligt yrke vi har valt” (15/9 -2020)