Andra världskrigs-museet i Gdansk. Foto: TT

Avskedad polsk museichef: ”Regeringen startade krig mot mig”

Uppdaterad
Publicerad

Paweł Machcewicz var chef för det största historiska museet i polsk historia: Andra världskrigs-museet i Gdansk. Men när det öppnade förra året fick han sparken. Museet var inte tillräckligt patriotiskt, tyckte regeringen.

– Jarosław Kaczyński, partiledaren för Lag och rättvisa, sa själv att Andra-världskrigsmuseet var ett försök att förstöra den polska nationella identiteten.

Det är ingen tillfällighet att Polens mest påkostade historiska museum genom tiderna, skulle byggas i Gdansk. Det var här andra världskriget inleddes med Nazi-Tysklands angrepp den första september 1939.

”Krig mot historiker”

Men den senaste tiden, har platsen blivit förknippad med ett annat sorts krig, ett kulturkrig.  Med historieprofessor Paweł Machcewicz som ofrivillig huvudperson.

– Jag försökte inte starta något krig, men jag konfronterades med en regering som startade ett krig mot mig och mot andra historiker. Vi behandlades som förrädare, vi kallades till och med för förrädare som inte är tillräckligt polska och som tjänar andra främmande nationer.

Paweł Machcewicz vision var att jämföra den polska krigserfarenheten under andra världskriget med andra länders andravärldskrigshistoria. Med fokus på vanliga människors erfarenheter.

Ny chef tillsattes

Men strax förre öppningen av det prestigefulla museet i Gdansk förra året, beslutade regeringen att göra en omorganisation. Beslutet överklagades av Paweł Machcewicz men omorganisationen genomfördes trots hans protester. Därmed tillsattes en ny museichef med stöd av regeringen, som snart ändrade innehållet i museet.

– Innan några förändringar gjordes hann 100 000 människor se originalutställningen. Men det är klart att det var smärtsamt att lämna museet bakom mig och se förändringarna. En tydlig överträdelse av budskapet. Jag ser det som en politisk våldtäkt på museet.

Den omgjorda utställningen fokuserar nu mer på polens militära hjältar och martyrer. Jämförelser med dagens krig i Syrien och Ukraina, som tidigare fungerande som en avslutning på utställningen, har tagits bort.

Historien skapar konflikt

Istället har en animerad film om polskt hjältemod installerats. Men är det så konstigt att ett museum i Polen fokuserar mer på den polska historien?

– Den viktigaste delen av utställningen handlade alltid om Polen. Polen fanns presenterat överallt, i alla delar av utställningen. Men regeringen attackerade varenda antydan till att andra länders erfarenheter också skulle presenteras.

Konflikten om museet i Gdansk, är ett av flera exempel på hur den polska historieskrivning, blir föremål för politisk konflikt. Tidigare i år infördes en kritiserad och omdiskuterad lag, som gör det straffbart att lasta Polen för nazisternas folkmord under andra världskriget.

– Regeringen är väldigt intresserad av historia och kultursfären, de gör sitt bästa för att införliva en väldigt nationalistisk och öppet auktoritär kultursyn.

Stämmer museet

Men den avpolleterade museichefen, verkar inte ha gett upp kampen om museet i Gdansk riktigt än och stämmer nu museets nya ledning för att bryta mot copy-right rättigheterna till hans utställning.

-Vi hoppas att domstolen i Gdansk ska ge ett utslag som kräver att den gamla utställningen återställs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.