Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement, uppmanar EU att ”respektera Kinas rättsliga suveränitet och sluta göra ansvarslösa anmärkningar”. Foto: Wu Hong/EPA/TT, Yves Logghe/AP/TT

Kinas skarpa svar till EU: Lägg er inte i

Uppdaterad
Publicerad

En kinesisk reporter, som jobbar för den internationella nyhetsbyrån Bloomberg i Peking, greps av kinesiska myndigheter förra veckan. Händelsen kritiseras av bland annat EU som i helgen uppmanade Kina att släppa alla journalister som har gripits i landet. Kina svarar nu med att varna EU för att lägga sig i kinesiska angelägenheter.

Journalisten Haze Fan är kinesisk medborgare och har jobbat för Bloomberg sedan 2017. Förra veckan greps hon i sin lägenhet av civilklädd polis. Enligt kinesiska myndigheter misstänks hon för ”delaktighet i kriminell verksamhet som äventyrar den nationella säkerheten”, rapporterar The Guardian.

I somras greps en australisk reporter, som jobbade för statsägda CGTN, under liknande förhållanden. Enligt Reportrar utan gränser är just nu över 100 journalister och bloggare anhållna i Kina, medan motståndet mot utländska medier bara växer. I våras beordrade kinesiska utrikesdepartement journalister från tre amerikanska tidningar att lämna in sina presskort – vilket fördömdes och kallades för ”en attack mot pressfrihet” av en av tidningarna, Wall Street Journal.

Kina: Respektera vår suveränitet

I helgen uppmanade EU Kina att släppa alla journalister som är anhållna på grund av sitt arbete. I uttalandet skriver EU att man även förväntar sig att Kina ska ge Haze Fan medicinsk hjälp om det behövs, tillåta henne den juridiska hjälp som hon önskar, samt kontakt med sin familj.

Kina svarar nu EU med att garantera att Fans rättigheter tillgodoses och att landet skyddar medborgarnas yttrandefrihet i enlighet med lagen. Genom Wang Wenbin, talesperson för landets utrikesdepartement, uppmanar de även EU att ”respektera Kinas rättsliga suveränitet och sluta göra ansvarslösa anmärkningar”, rapporterar Reuters.

Man säger även att detta är ”helt och hållet en intern kinesisk fråga och inget annat land eller organisation har rätt att lägga sig i, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.