Lars Trägårdh, ordförande i kommittén som tar fram en svensk kulturkanon på uppdrag av regeringen. Arkivbild. Foto: Magnus Lejhall/TT

Hård kritik mot kulturkanon: ”Fortsatt förtryck”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nationella minoriteter riktar skarp kritik mot Lars Trägårdhs utredning om en svensk kulturkanon.

Utredningen är ett lagbrott och innebär fortsatt förtyck, menar representanterna.

Idén om en kulturkanon kommer från Tidöavtalet. I regeringens direktiv till utredningen står det att kommittén, som leds av utredaren Lars Trägårdh, ska ha "en dialog med urfolket samerna och de andra nationella minoriteternas organisationer”.

Minoriteterna menar dock att de inte har något som helst inflytande över utredningen. Annette Kohkoinen, vice ordförande i Svenska tornedalingars riksförbund-Tornionlaaksolaiset, hänvisar till lagparagrafen om att nationella minoriteter ska ha möjlighet till inflytande i frågor som berör dem.

Kulturkanon

– En svensk kulturkanon påverkar oss jättemycket. Det är en del av att skriva Sveriges historia, men vi får inte vara med i arbetet. Det är absurt, vi lever i år 2024. Det här är inte acceptabelt. Det är ett fortsatt förtryck, säger hon till Dagens Nyheter.

Helen Kantokoski Kviby, verksamhetschef vid Sverigefinländarnas arkiv, menar också att utredningen inte följer lagen.

– Det framstod som ett sätt från den intellektuella eliten att återigen peka på oss nationella minoriteter som inte bildade nog, säger hon till DN om ett möte mellan representanter för minoriteterna och Lars Trägårdh.

Trägårdh säger till DN att han jämställer de nationella minoriteterna med allmänheten:

– Alla kan göra sin röst hörd, från samer till frimärkssamlare.

Kommittén ska leverera den svenska kulturkanon den 31 augusti 2025.

Lars Trägårdh

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkiv: Hör Lars Trädgårdh om arbetet med en kulturkanon i en intervju från juni 2024. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturkanon

Mer i ämnet