Halloween ursprung, Irland, USA, Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Etnologen Barbro Bleh reder ut högtiden halloweens härkomst. Foto: Rebecka Haglund

Irländska dödsfesten halloween: ”En förkristen keltisk högtid”

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det halloween. En högtid som tagit Sverige med storm de senaste 30 åren. Men var kommer den egentligen ifrån?

Exakt hur och när halloween kom till Sverige är inte helt klarlagt, men enligt etnologen Barbro Blehr är det nån gång på 1990-talet som det verkligen drar igång.

– Den kom till Sverige från USA men har egentligen sina rötter från Irland. Det är en sorts förkristen keltisk högtid som firades i samband med skiftet av ny årstid, säger Barbro Blehr.

Skördesäsongen var slut och mörkret tog vid. Det sågs som en andlig tid då magiska krafter var i rörelse och människor fann en sorts gemenskap.

– Det finns flera högtider runt om i världen som på något sätt firar eller uppmärksammar döden. De kan ha mer eller mindre att göra med varandra men halloween har med stor sannolikhet sitt ursprung på Irland, även om det finns anor från vikingarna och andra kulturer och tidsepoker, säger Barbro Blehr.

Se Barbro Blehr svara på tre frågor om halloween i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.