Flera antika föremål är placerade på ett träunderlag, inklusive skifferbitar, en kniv, smycken som en ring och olika medaljonger. En röd duk syns i bakgrunden, vilket förstärker den historiska och hantverksmässiga känslan av objektens presentation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kritiker menar att Stockholms Auktionsverk kan ha sålt stöldgods, se mer om turerna i klippet ovan. Foto: Stockholms Auktionsverk

Kritik mot Stockholms Auktionsverk – kan ha sålt stöldgods

Uppdaterad
Publicerad

I helgen sålde Stockholms Auktionsverk ett flertal föremål från sten-, brons- och järnåldern. Föremål som saknar ordentlig ursprungsinformation, menar museiorganisationen Icom.

– Risken för att det rör sig om illegala föremål är hög, säger Nils Harnesk, samlingschef vid Norrbottens museum.

Flera av de sålda föremålen saknar information som exempelvis ursprungsland och hur de hittats. Det är också relativt sällsynta föremål, mynt, svärd och smycken – sådant som vanligtvis hittas i gravar.

– Ur ett etiskt perspektiv är det här allvarligt. Har man inte tillräckligt med information om föremålen ska de inte säljas. Då riskerar man att sälja föremål som har plundrats, säger Nils Harnesk till SVT Kulturnyheterna.

Stockholms Aktionsverk har svarat på kritiken till Magasin K, som först rapporterade om händelsen. Där skriver man:

”När det gäller föremål i den här kategorin arbetar Stockholms Auktionsverks specialister med Riksantikvarieämbetet som reglerande myndighet – det betyder att samtliga arkeologiska objekt som auktioneras ut hos oss gör så med deras godkännande. Detta är något vi alltid gör inför auktioner där provenienser kan vara särskilt känsliga, för att försäkra oss om att en eventuell försäljning inte strider mot exempelvis kulturmiljölagen.”

Riksantikvarieämbetet nekar

Men Riksantikvarieämbetet säger att man inte godkänt någon försäljning på Stockholms Auktionsverk.

– I våras gav vi Stockholms Auktionsverk en generell avrådan kring försäljning av dessa typer av föremål, eftersom det finns en stor risk att de grävts upp illegalt, säger Peg Magnusson, handläggare på Riksantikvarieämbetet, till SVT och fortsätter:

– Riksantikvarieämbetet har inte mandat att varken godkänna eller neka försäljning på auktionshus, det avgör de själva.

SVT har sökt Stockholms Auktionsverk för en intervju, utan svar. Senare under eftermiddagen uttalar de sig via ett pressmeddelande och skriver att de gjort ett omfattande arbete med att kontrollera föremålens ursprung.

”Vi tar naturligtvis denna fråga på allvar och kommer att göra en översyn för att ytterligare stärka våra processer framåt samt granska hur vi kommunicerar föremålens proveniens.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.