Kungliga operan firar 250 år – i fortsatt nedgången byggnad

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga Operan i Stockholm firar 250 år med en storslagen jubileumsgala. Men samtidigt som det firas med 1700-talsbalett, världssopraner och annan scenkonst kvarstår frågetecken kring byggnadens renovering. 

Svansjön, La bohème och Orlando är några av de 55 000 föreställningar som framförts på Kungliga operan under de senaste 250 åren.

Nu ska sekler av historia tolkas av nutida stjärnor på jublieumgalans särskilda föreställning, som börjar med att vi får träffa grundaren kung Gustav den tredje år 1773.

– Jag känner att jag är en del i historien som jag dels bär med mig och skulle vilja utveckla, säger världssopranen Nina Stemme som är en av uppsättningens sångare.

Jubileum i sliten byggnad

Andra kända namn, exempelvis koreografen Alexander Ekman ligger bakom jubileumsföreställningen, tillsammans med sångare, svenska tonsättare, balettdansare, skådespelare från Dramaten med nyskrivna texter av Sara Stridsberg, Carina Burman och Martina Montelius.

– Jag har upplevt mina stora ögonblick här i huset, men nu börjar det bli lite gammalt, det behöver verkligen lappas på, säger koreografen Alexander Ekman.

Han, och flera andra på jubileumsgalan, syftar på den numera fem kulturministrar långa frågan om Kungliga operans behov av renovering.

– Om jag fick önska något så är det ett nytt operahus. Det är så mycket gammalt att vi inte kan göra nytt och byta förställningar med andra operor. Det är väldigt nedgånget bakom scenen och i logerna, säger Nina Stemme.

Kungliga operans vd Fredrik Lindgren hoppas att jubileumsfirandet ska påminna om renoveringens angelägenhet.

– Samtidigt som vi firar vår historia, vill man ju spänna bågen. Hoppas att vi under året ska få en ny riktning framåt från politikerna. 

Se mer om jubileumsfirandet i klippet ovan.

FAKTA

Jubileumsgalan ges vid tre tillfällen, den 18 januari, 20 januari samt 21 januari. Folkets hus och parker direktsänder även galan på utvalda biografer den 21 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.