Leninpriset till Knausgård

Uppdaterad
Publicerad

Den norske författaren Karl Ove Knausgård tilldelas Leninpriset och dess 100 000 kronor i prispengar i år, rapporterar Hallands Nyheter.

– Han tar emot priset i Varberg i november, säger Lasse Diding, hotellägaren och Varbergsprofilen som delar ut priset, till tidningen.

Priset heter Jan Myrdals stora pris – Leninpriset. Det ska enligt beskrivningen delas ut till en ”i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i en samhällskritisk och upprorisk vänstertradition”. Men den världsberömde norrmannen bor, sedan flera år tillbaka i London.

– Ja, men Knausgård bodde i över tio år i Sverige och har skrivit många av sina böcker här. Det finns ingen plan att börja ge priset till utländska författare, men bland dem jag funderar på finns både svenskar och andra, säger Diding.

Motiveringen

Enligt HN ska Knausgård komma till Varberg för att ta emot priset på plats.

I motiveringen står bland annat att Knausgård ”likt ingen annan samtida europeisk intellektuell” har ”fäst blicken på och gestaltat sin gränslösa kamp för att bli, vara och förbli människa i en för oss alla apokalyptiskt ojämlik värld”.

Priset delas ut på Varbergs teater den 11 november.

Bland tidigare prisvinnare märks Jan Guillou, Maj Sjöwall, Mikael Wiehe, Nina Björk och fjolårets vinnare Carl-Göran Ekerwald.

Tidigare kritik mot priset

Leninpriset har tidigare kritiserats, bland annat av Kjell Albin Abrahamson, författare och tidigare korrespondent i Europa. När deckarförfattaren Maj Sjövall tilldelades priset 2013 krävde han att hon skulle tacka nej.

– Priset är uppkallat efter en av historiens värsta massmördare. Då finns det bara ett anständigt sätt att reagera när man tilldelas priset. Då säger varje anständig människa: nej tack, det är jag inte intresserad av, sade han till Kulturnyheterna 2013.

Lars Diding, en av upphovsmännen till Leninpriset, har tidigare sagt att priset inte syftar till att hylla Lenins politik. Istället syftar det på det kulturpris med samma namn som delades ut under Sovjettiden.

Författaren Susanna Alakoski tackade nej till Leninpriset 2013 då hon ”inte ville förknippas med totalitära ideologier”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.