Pianisten Jayson Gillham kommenterade kriget i Gaza under en konsert på Melbournes symfoniorkester (MSO). Foto: pressbild

Pianist avbokades efter Gaza-kommentar – nu backar konserthuset

Uppdaterad
Publicerad

Pianisten Jayson Gillham kommenterade kriget i Gaza under en konsert med Melbournes symfoniorkester (MSO). Symfoniorkestern svarade med att avboka pianisten men nu backar arrangören.

Pianisten Jayson Gillham beskrivs som ”en av de bästa pianisterna i sin generation” av Melbournes symfoniorkester (MSO). Han föddes i Australien men bor i Storbritannien.

Under en konsert på MSO framförde han det nyskrivna stycket Witness, tillägnat palestinska journalister. Jayson Gillham presenterade verket med att säga att Israel dödat mer än 100 journalister i Gaza och att flera av fallen var medvetna attacker.

”Dödandet av journalister är en krigsförbrytelse enligt internationell lag, och det görs i ett försök att förhindra att krigsförbrytelser dokumenteras och sprids till världen”, menade pianisten.

MSO avbokade då Jayson Gillhams kommande konsert och sa att scenen inte är en plattform för politiska åsikter. Beslutet fick hård kritik från bland annat australiensiska jurister och fackförbud som kallade det för censur.

MSO backar

Nu backar MSO, och den inställda konserten ska ombokas till ett senare tillfälle, skriver bland annat Variety.

MSO skriver i ett uttalande att att de står fast vid att en konsertscen ”inte är en lämplig plattform för politiska kommentarer”. Samtidigt skriver de att de erkänner Jayson Gillhams ”oro för de i Mellanöstern och andra platser” och ”de starka känslorna hos alla parter i den här frågan”.

En ny rapport from organisationen Freemuse visar att kriget i Gaza har påverkat den konstnärliga friheten. Enligt rapporten har konstnärer som krävt vapenvila eller tagit ställning för palestinier avbokats eller ombokats. Dessutom märks självcensur och inställda utställningar bland judiska konstnärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.