• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

The Substance Demi Moore

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Uppkäftighet och litervis med kroppsvätska sköljer bort invändningarna mot 'The Substance'”. Foto: Nordisk film

Recension: ”The Substance” med Demi Moore

Publicerad

Demi Moore spelar en åldrande tv-fitnessdrottning som tar en ny medicin för att bli ung och vacker igen, men till ett högt pris. ”The Substance” är vågad, köttig och naken men betungande symbolisk, tycker Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita.

Platsen är ett slags fantasi-Los Angeles med palmer och stora reklamskyltar, men med en surrealistisk anonymitet. Årtalet är otydligt. Ett anakronistiskt fitnessprogram som liknar Eric Prydz 20 år gamla ”Call on me”-video är en storproduktion – hårt styrd av en ultrasexistisk gubbe med bruna tänder (Dennis Quaid på turboinställning) som hungrar efter en ny ung stjärna.

Programledaren Elisabeth Sparkle (Moore) får sparken med motiveringen att ”efter 50 är det över”. Krisen leder till att Elisabeth hittar en ny medicin som skapar en yngre, fastare avbild, en sorts halvklon som ”kläcks” ur hennes gamla kropp och kallar sig Sue (Margaret Qualley).

Haken är att den unga och den gamla kroppen måste byta tillbaka varje vecka för att inte leda monstruösa missbildningar. Naturligtvis börjar Sue att tänja på reglerna och själva ”substansen” är som ett Ozempic utskrivet av doktor Mengele – bruten symbios leder till brutal kroppslig förruttnelse.

”The Substance” är anarkistiskt berättad med extrema närbilder på ätande munnar, halv- och helnakna kvinnokroppar filmade med ett pornografiskt bildspråk som sedan används för att chocka publiken med olika stadier av kroppsligt förfall.

Det är en vulgär skräckspegel över den nya tidens plastikkirurgi och bantningsmedicin-craze. Allt uppskruvat av en paranoia över förlorad ungdom och skönhet.

Problemet med en så metaforisk filmvärld är att publiken riskerar att tappa intresset. Många av de överdrivna scenerna och replikerna framstår ibland mindre som dramatiska verktyg och mer som debattinlägg.

Det hjälper att den franska regissören Coralie Fargeat kanaliserar Stanley Kubricks färgskalor och lånar ur body horror-klassiker som ”Reanimator” för den våldsamma kontrasten mellan hyperexponerade kroppar och groteska mutationer.

”Var ska detta sluta”-faktorn och alla liter med kroppsvätska (blod, var, kräks, ryggmärgsvätska etcetera) sköljer bort en del av invändningarna mot uppenbara svagheter.

Betygsfyran är av det svagare slaget, men det är värt att applådera ”The Substance” för ren uppkäftighet.

The Substance

Premiär: 18 september 2024

Regi: Coralie Fargeat

Skådespelare: Demi Moore, Margaret Qually, Dennis Quaid med flera

Speltid: 2h 20 min

Åldersgräns: 15 år

Betyg: 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.