Foto: SVT/KRON

Svensk konstnär bakom falskt Trumpmynt

Publicerad

Inför presidentvalet i USA 2016 cirkulerade mystiska mynt med Trumps ansikte och texten ”Take a dump on Trump”. Nu berättar den svenske konstnären Karl Fredrik Mattsson att det är han som ligger bakom projektet.

Många har haft sina misstankar, men nu berättar Karl Fredrik Mattsson själv att det är han som ligger bakom även Trumpmyntet. 

– Det är en pågående paranoia som man har från dag ett och nu har jag haft den i fyra år. Så nu tycker jag det är dags att ”wrappa upp” projektet och berätta om det, säger Karl Fredrik Mattsson.

Konstnär eller falskmyntare?

2012 uppmärksammades han i Sverige för det som såg ut som en vanlig enkrona, men som istället för texten ”Carl XVI Gustav” stod det ”Vår horkarl till kung”. Då väckte myntet en diskussion om huruvida det kunde kallas för konst eller om det var ett förfalskningsbrott. Mattsson blev polisanmäld, men förundersökningen lades ner. 

– När man blandar en intressant text eller bild med en valuta, så händer det något. Det blir dynamit, säger Karl Fredrik Mattsson. 

När kandidaterna inför USA-valet 2016 presenterades bestämde sig Karl Fredrik för att tillverka ännu ett mynt. Ett 25-centsmynt med Donald Trumps ansikte på och texten ”Take a dump on Trump” – bajsa på Trump. Till vardags är Mattsson copywriter, och han gillar att rimmet känns barnsligt och lekfullt. 

– Och just han har ju så karaktäristisk profil, vilket gör sig ypperligt på ett mynt, säger han.

Hemliga agenter

Men att göra om projektet i USA var mer omständligt och kostsamt, menar han. Finansierad av en anonym mecenat reste Karl Fredrik Mattsson till USA där han skapade sig en lista över personer han kunde anförtro sin hemlighet. Han kallar dem ”art agents” – de som skulle slutföra konstprojektet.  

Uppdraget var att ta emot ett av hans Trumpmynt, kontakta medier och låtsas som de fått ett märkligt mynt i växel. Till skillnad från hans svenska myntprojekt, fick dess amerikanska motsvarighet inget större medialt genomslag, utöver ett fåtal lokala medier som nappade på ”nyheten”.

Se hemlige konstagenten Caio och Karl Fredrik Mattssons mynt i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.