En man med blod i pannan, brunt hår, kollar ut. Han står i badrock på Malta. En kvinna med blont hår lutar huvudet på hans axel och kollar upp på honom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joel Spira gör sin första huvudroll i ”Syndabocken”. Hör honom och regissören Axel Petersén berätta mer i videon. Foto: ”Syndabocken”/Fedra AB

Thrillern ”Syndabocken” skildrar svensk lotterisvindlare på Malta

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen hade Axel Petersén världspremiär för ”Syndabocken” i Toronto. En atmosfärisk dramathriller om lotterisvindlaren Dimman som reser till Malta för att söka försoning av sin före detta partner. Kulturnyheternas Kristoffer Viita träffade regissören och huvudrollsinnehavaren Joel Spira på plats.

– Det var någon som ville komma hem med allt vad det betyder, men för att kunna komma hem, bli förlåten först, säger Axel Petersén och beskriver rollfiguren Dimman som en antihjälte han själv kunde relatera till på ett allmänmänskligt plan.

Dimman börjar snart också jobba för en bedagad sugarmama med sliriga affärer, och han dras allt djupare in i en härva av skulder och ekobrott i den svenska e-gaming-kolonin på Malta.

Torontos filmfestival 2023

Joel Spira gör sin första huvudroll och hans drogs mycket till Peterséns sätt att skriva manuset.

– Plotten ligger i karaktären, inombords. Det är ju tacksamt att jobba med som skådis, att det inte bara är det som händer som är det centrala, utan även den inre motorn som driver filmen, säger Joel Spira.

Det är svårt att hitta uppenbara referenser, men Axel Petersén ser ändå vissa likheter till gamla 70-talsrullar och noir.

– Den här ska ses på VHS nästan, skämtar Joel Spira.

Se hela intervjun i klippen ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torontos filmfestival 2023

Mer i ämnet