Apkoppor har tagit sig till Sverige – smittskyddet i Västerbotten förbereder sig

Uppdaterad
Publicerad

Första fallet av apkoppor har konstaterats i Stockholm. Nu börjar smittskyddet i Västerbotten rusta upp – då det finns en risk att smittan börjar spridas även i Västerbotten.

– Vi har gått ut med information till vården, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare.

Under våren upptäcktes ovanligt många fall av apkoppor i Europa. Över 40 fall uppdagades i Spanien och Portugal. Nu har även ett fall av apkoppor konstaterats i Stockholm.

– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten.

Västerbotten påverkas

– Apkoppor har varit ett väldigt ovanligt virus men nu när det är så pass nära har vi gått ut med information till vården, berättar Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare, och fortsätter:

– Eftersom folk reser mer nu finns det en större risk att ta med sig viruset hem. Dessutom har viruset fått en högre genomslagskraft och det finns en risk att viruset kan sprida sig även i Västerbotten.

Orsakar blåsor, sår och feber

Om man misstänker att man blivit smittad ska man kontakta sjukvården för provtagning.

– Man kan orsakas symptom som blåsor och sår, hudutslag, feber och en allmän sjukdomskänsla, säger Persson.

Folkhälsomyndigheten undersöker nu om det finns fler fall i Sverige.

Hör i klippet hur regionen förbereder vården för apkoppor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.