• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Uppgifter: Därför avgår riksrevisor Ulf Bengtsson

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisor Ulf Bengtsson ska ha lagt sig i granskningen av Statens servicecenter – trots att han var medlem av styrelsen så sent som förra året. Avslöjandet ska enligt Dagens Nyheter ha varit anledningen till att han på onsdagen meddelade sin avgång.

I ett pressmeddelande skriver Ulf Bengtsson att han avgår eftersom han inte orkar fullfölja sitt uppdrag som riksrevisor.

– Ifrågasättandet av mitt oberoende i kombination med mitt hälsotillstånd gör att jag nu drar slutsatsen att jag inte har den kraft, den ork och det engagemang som krävs för att jag ska kunna fullfölja mitt uppdrag som riksrevisor, skriver han.

Kritik mot Riksrevisionen

Enligt Dagens Nyheter kom beskedet efter att tidningen hade konfronterat honom med uppgifter om hur han lagt sig i ytterligare ett ärende på Riksrevisionen, vilket väcker frågor om myndighetens oberoende.

Ska ha ställt frågor

Innan Ulf Bengtsson tillträdde sitt uppdrag som riksrevisor i augusti förra året var han styrelseledamot för myndigheten Statens servicecenter – som just nu granskas av Riksrevisionen för att se om verksamheten lett till en effektivare statsförvaltning. Ulf Bengtsson bekräftar att han agerat i ärendet, men hävdar att det bara rört sig om språkliga synpunkter.

Men enligt uppgifter till tidningen har Ulf Bengtsson även tagit kontakt med generaldirektören för Statens servicecenter, Thomas Pålsson, och ställt frågor om granskningen.

– Ja, jag har haft kontakt med en av riksrevisorerna. Ulf Bengtsson kontaktade mig i våras i samband med det första granskningsutkastet, säger Thomas Pålsson och fortsätter:

– Hans ärende gällde min syn på granskningsrapporten som Riksrevisionen hade skickat till oss och regeringskansliet för faktagranskning.

När Dagens Nyheter kontaktar Ulf Bengtsson på nytt säger han att samtalet med Thomas Pålsson handlade om hans hälsa.

– Det är möjligt att jag nämnde någonting om rapporten men min minnesbild är att samtalet handlade om min hälsosituation, säger han.

Strider mot revisorsetiken

Enligt Dan Brännström, generalsekreterare i revisorernas branschorganisation FAR, strider Ulf Bengtssons agerande mot revisorsetiken.

– Som revisor ska du överhuvudtaget inte befatta dig med granskningen om du har haft ett engagemang i den verksamhet som är föremål för revision. Det strider mot grundläggande revisorsetik och skapar misstänksamhet om huruvida granskningen har varit oberoende, säger han till Dagens Nyheter.

Nekade till inblandning

Ulf Bengtssons kollega, riksrevisor Margareta Åberg, leder granskningen av Statens servicecenter.

När Dagens Nyheter, i samband med utfrågningen i konstitutionsutskottet, frågade Margareta Åberg om Ulf Bengtsson varit inblandad i granskningen sade hon nej. Men när Dagens Nyheter på onsdagen konfronterar henne på nytt medger hon att hennes kollega lämnat synpunkter. Hon säger sig inte ha nämnt saken tidigare eftersom hon inte kom ihåg det.

– Efter att ha kontrollerat det hela så vet jag ju nu att han har lämnat språkliga synpunkter på sammanfattningen, säger Margareta Åberg till Dagens Nyheter.

Margareta Åberg förnekar att hon bett Ulf Bengtsson att titta på rapporten och säger att hon inte känt till hans samtal med generaldirektören.

Två riksrevisorer har avgått

Tidigare har Dagens Nyheter avslöjat att Ulf Bengtsson lagt sig i en granskning av ett beslut som han själv varit delaktig i under sin tid som generaldirektör på Arbetsgivarverket.

Margareta Åberg är nu ensam kvar som riksrevisor. Tidigare har även riksrevisor Susanne Ackum beslutat sig för att avgå i kölvattnet av uppgifter om bortlovade tjänster, nedlagda granskningar och biståndspengar till chefspensioner inom Riksrevisionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Riksrevisionen

Mer i ämnet