Kvinna till vänster, en hand med många bankkort till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Moa Langemark på Finansinspektionen jämföra ett bankbesök med en bilbesiktning i klippet ovan. Foto: SVT. TT.

Finansinspektionen varnar: Bankmän är säljare

Uppdaterad
Publicerad

Konsumenter behöver bli mer kritiska när de får rådgivning från banken, enligt Moa Langemark på Finansinspektionen, FI.

– Som konsument ska du alltid ha med dig att det är en säljare du möter, säger hon till Ekonomibyrån.

Få banker har en rådgivning som är oberoende, enligt Moa Langemark, konsumentskyddsekonom hos FI.

– Mitt tips är att som konsument fråga banken om råden är oberoende och i ens bästa intresse. Sannolikt kommer man då få svaret att, nej det är det inte utan man företräder en viss bank, säger hon.

Ekonomibyrån

Viktigt att förstå avgifter

Det kan skilja sig rejält mellan bankernas fondutbud, störst är skillnaden mellan de så kallade aktivt förvaltade fonderna och indexfonder.

Den vanligaste avgiften för en aktivt förvaltad fond ligger på 1,38 procent medan avgiften ligger på 0,35 procent för en indexfond, enligt en genomgång av Finansinspektionen.

– Det är viktigt att förstå procentavgiften i sitt sparande, en liten procent kan växa till att man betalar hundratusentals kronor i ett långsiktigt sparande, säger Moa Langemark.

”Som bilbesiktning”

Jacob Bursell, journalist, tror att många litar på bankens råd eftersom det känns som att det lätt kan uppstå ett kunskapsunderläge.

– Det är lite som att åka till bilbesiktningen med sin bil och så säger de att man behöver en ny kamrem. Och det vet jag ingenting om och då har jag en tendens att lita på det för att jag tycker att de som gått igenom min bil vet mer om bilar än jag, säger han i Ekonomibyrån.

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Vem ska man tro på? i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet