Sasja Besklik har bland annat jobbat i tio år i olika höga chefspositioner med hållbarhetsprofil på storbanken Nordea.
Samtidigt som frekvensen av rapporter om ett allt mer dramatiskt klimat ökar har Sasja Besklik blivit allt mer kritisk till det system han själv är en del av. Något som bland annat hans över 200 000 följare på sociala medie-plattformen Twitter kunnat observera.
Enligt Sasja Besklik är det naivt att tro att ”grön tillväxt” och ”teknologiska halvlösningar” ska lösa klimatkrisen och rädda oss från en ”katastrof”.
Kvartalskapitalismen fortsätter
– Den ekonomiska modellen som bygger på konsumtion och tillväxt är helt enkelt inte riggad för det här. Kvartalskapitalismen kommer att fortsätta ett bra tag till. Samtidigt vill vi att politiker och individer runt om i världen ska ta ansvar för systemfrågor som de inte på något sätt har möjlighet att påverka.
Sasja Besklik anser att det är märkligt tyst när det gäller västvärldens ekonomiska modell och finanssektorns roll kring klimatet.
– Vi ifrågasätter överhuvudtaget inte den ekonomiska modell vi lever i. Den är totalitär på många sätt och det är den som ligger till grund för de utmaningar vi står inför. Den är byggd och konstruerad för att ge kortsiktiga vinster till aktieägarna och till dess investerare och dem som driver den här typen av verksamheter.
Hur ser du på att du själv jobbar i en bransch som är viktig för att finansiera till exempel oljebranschen?
– Finanssektorn är en verktygslåda som kan användas för att antingen bygga broar, sjukhus och framtida lösningar – eller så investerar vi i saker som varken i dag eller i framtiden kommer vara hållbara, säger Sasja Beslik.
Forskare: Skruva på systemet
Eva Alfredsson är forskare vid KTH. Hon forskar om frågor kring hållbarhet, ekonomi och finansmarknad. Hon anser inte att det är kapitalismen och marknaden som är problemet, det handlar snarare om hur vi skruvar på systemet.
– Det finns oerhört mycket vi kan göra inom befintligt system som kan göra väldigt stor nytta. Vi ska till exempel prissätta naturkapital och utsläpp på ett korrekt sätt. Det får inte vara gratis att släppa ut, säger hon.