• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dagligvaruhandelns försäljning steg i mars, när många gjorde extra matinköp inför coronapandemin. Men det kommer sannolikt att slå tillbaka med lägre inköp framöver, säger nationalekonomen Lars Calmfors. Foto: TT

Näringslivet gick bättre än väntat i mars: Kan bero på att vi höll samhället öppet

Uppdaterad
Publicerad

För enskilda branscher som hotell och flyg var coronapandemin ett dråpslag för försäljningen i mars. Men preliminär statistik från SCB visar att näringslivet som helhet gick överraskande bra i mars. Prognosen för april ser mörkare ut.

– I mars hade krisen bara delvis slagit igenom, säger nationalekonomen Lars Calmfors.

Prognoserna för Sveriges ekonomi framöver är mörka. För att möta det stora intresset för coronakrisens effekter har SCB valt att gå ut med preliminär försäljningsstatistik för mars baserat på momsregistret och produktionsvärdestatistik.

Med reservation för att siffrorna kan komma att justeras när den officiella statistiken släpps den 5 maj tycks näringslivets försäljningsvärde överraskande ha ökat.

Coronapandemin

-Jag blev förvånad över att näringslivet gick så starkt i mars. Det kan bero på att vi höll samhället öppet. Under samma period kan vi se att Frankrikes aktivitetsindikator föll med 35 procent, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

Kraftigt ras i vissa branscher

Men skillnaderna är stora mellan olika branscher. Resebyråernas försäljning föll med 60 procent i mars, hotell med 37 procent och restauranger med 23 procent. Flygbranschens försäljning föll med 49 procent.

Samtidigt ökade stora sektorer som tillverkningsindustrin med fyra procent i mars och dagligvaruhandeln med hela 9 procent.

Daniel Lennartsson flaggar dock för att man ser indikationer på betydligt svagare siffror i april. Även Lars Calmfors, nationalekonom på Stockholms universitet, tror att bilden kommer att ändras dramatiskt under denna månad.

– I mars hade krisen bara delvis slagit igenom. En förklaring är också att dagligvaruhandeln som är stor gick bra. En del av det är att vi ersatt restaurangbesök med matinköp och en del är hamstring som kommer att slå tillbaka med lägre inköp framöver, säger han.

Förväntad ökning

Lars Calmfors tycker också att man bör ha i åtanke att utan coronakrisen hade vi kunnat förvänta oss flera procents ökning på grund av inflation och tillväxt.

Han utesluter inte att ekonomin kan ha gynnats av att Sverige haft färre restriktioner än många andra länder som stängde sina samhällen i mars. Men det behöver inte nödvändigtvis bli så om man summerar över en längre tid.

– Vi kanske får köra på halvfart längre medan andra länder som har en mer drastisk nedstängning kan få en kortare period med sänkt aktivitet och komma tillbaka snabbare.

Lars Calmfors påpekar att det även kan komma fler restriktioner i Sverige som bromsar ekonomin.

-Vi ligger på en lägre nivå än de högsta nivåerna i Frankrike, Italien och Spanien, men där ser man en nedgång nu vilket vi inte gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet