Månadsförändringen för KPIF från oktober till november var 0,5 procent, skriver SCB på sin hemsida.
KPIF är det mått som Riksbanken utgår ifrån när de utformar penningpolitiken. I det måttet räknas effekterna av boräntor bort. Siffran är preliminär och ger en indikation på inflationen. Den officiella siffran publiceras om en vecka.
Analytiker hade i genomsnitt räknat med en ökning till 1,9 procent i november, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.
”Låter värre än vad det är”
Även SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén menar att siffran var väntad.
– Det låter värre än vad det är. Det var väntat av alla experter som har räknat på detta på förhand, säger han i Morgonstudion.
Han menar att den stigande siffran jämfört med förra mätningen till stor del kan förklaras av att energipriserna nu ligger högre än i början av året.
Energipriser tenderar att gå upp och ner en del, rensar man bort även dem och jämför förändringen mellan oktober och november i år med ifjol så går siffran ner lite, förklarar Alexander Norén.
– Jag tycker att det allt som allt är ganska bra, även om det ser dåligt ut, säger han.
Tror på räntesänkning
Riksbanken genomförde i början av november en dubbelsänkning av styrräntan, vilket var den största på 10 år. I samband med detta sa man att ytterligare sänkningar var att vänta om konjunkturen står sig.
Trots att inflationen enligt KPIF-måttet stigit tror Alexander Norén att räntesänkningen blir verklighet.
– Status quo, lagt kort ligger Riksbanken sänker med 0,25 i december, säger han.
Om inflationen fortsätter ligga kring två procent kommer bolånetagare ses som stora vinnare, men i slutändan påverkas alla, menar Alexander Norén.
– Alla plånböcker är vinnare om inflationen inte kommer tillbaka till att vara ett problem som den ju har varit de senaste åren innan det vände ner, säger han.