Bild på par som sitter med uträkningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bråka smartare om pengar med din partner! I klippet guidar psykologen Anna Bennich till tre stadier i relationen – och hur du bättre tar upp ekonomin. Foto: Storyblocks

Så slutar ni bråka om pengar – från dejt till separation

Publicerad

Snart är oktober – den stora skilsmässomånaden – här. Och en vanlig orsak till separation är bråk om pengar.

– Ekonomi är en het potatis som har stor effekt på våra nära relationer, säger psykolog Anna Bennich, till Ekonomibyrån.

Både när man är i en relation och när man ska separera är ekonomi ofta en känslig fråga. Till exempel har tre av fyra inte pratat med sin partner om hur man skulle lösa boendet vid en eventuell separation eller skilsmässa, enligt en undersökning från Nordax Bank.

– Alla borde vara mer proaktiva, ju tidigare du pratar pengar och ekonomi, desto bättre, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken.

Ekonomibyrån

Laddad frågan från början

Par med gemensam ekonomi tenderar att bråka mindre om pengar än de som har delad ekonomi. Och redan på första dejten kan frågan om pengar bli laddad.

– På de dejter jag har varit på har jag inte ens tagit upp min plånbok. Jag är ganska traditionellt lagd och tycker mannen ska betala första notan, säger entreprenören Isabella Löwengrip i Ekonomibyrån.

Koppling mellan romantik och pengar

Det är kärva tider med högre räntor, högre hyror och dyrare mat. Lågkonjunkturen gör avtryck också i dejtandet och jakten på en ny partner.

– Romantik är starkt sammankopplat med det materiella. Det räcker inte med att visa känslor, de måste manifesteras och det kostar pengar, säger Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs Universitet.

Se hela avsnittet av Ekonomibyråns avsnitt Kärlek & Ekonomi.

Skilsmässor 2000-2023

Åren 2000-2023 var det sammantaget 50 817 svenska par som skiljde sig i just oktober. Det gör oktober till månaden med flest skilsmässor, tätt följt av mars (50 653) och juli (50 498).

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet