Storföretagen: Avtalet blev för lamt – marknaden får lösa klimatkrisen själv

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges mest klimatpåverkande företag tycker att avtalet från klimatmötet Glasgow borde blivit tuffare, visar en enkät som SVT gjort. Många efterlyser en global koldioxidskatt och befarar att för lågt ställda miljökrav utanför EU kan snedvrida konkurrensen och hota svenska jobb.

Klimatavtalet från Glasgow påverkar inte i sig kraven på omställning, enligt Sveriges mest utsläppande företag. Företagen välkomnar ändå avtalet, samtidigt som nästan alla efterlyser ännu tuffare krav. Nu blir det i stället från EU och svenska regeringen som de hårdaste politiska kraven kommer för svenska företag – eller från marknaden.

– Det verkar inte som att vi kan förlita oss på vad politikerna gör, tyvärr. Det är konsumenter, företag och marknaden som driver på omställningen i dag, säger Svante Fielding, vd på kalk- och cementföretaget SMA minerals.

Klimat

”Måste kosta att släppa ut koldioxid”

SVT har frågat de tio företag som har störst växthusgasutsläpp i Sverige, plus Sveriges största globala utsläppare. Nästan alla företag efterlyser en global prissättning på koldioxid. Det kan ske på olika sätt, och många pekar ut detta som ett av mötets största brister – att man inte kunde enas om en global koldioxidskatt.

– Det måste kosta att släppa ut koldioxid, vi skulle definitivt vilja ha en global koldioxidskatt och behöver ha marknadskrafter som driver på omställningen, säger LKAB:s vd Jan Moström till SVT.

Flera företag, främst de som har stora konkurrenter utanför EU, menar att avsaknaden av tuffa regler och kostnader för koldioxidutsläpp ytterligare kan snedvrida konkurrensen för europeiska företag.

– För oss skulle det vara perfekt med en koldioxidskatt som är lika för alla. Nu finns en risk för obalans och koldioxidläckage. Att industrier som har viss miljöpåverkan flyttar utomlands där regler och kostnader för miljöpåverkan är lägre, säger Mikael Staffas, vd på Boliden.

Ligger före konkurrenterna

Många av de största utsläpparna ser också positiva sidor. Svenska företag ser ofta fördelar när världen kommer efterfråga produkter med lägre klimatpåverkan. Sverige har redan i dag billig grön el och många anser sig ligga före konkurrenterna. Att avtalet sätter datum för utsläpp och lovar uppföljning redan nästa år, tror några påskyndar klimatarbetet.

– Vi ser att det är ekonomiskt sunt för oss att gå före. Det kommer vara lönsamt, säger Jan Moström på LKAB.

Boliden menar att avtalet ger ökade affärsmöjligheter, till exempel att sälja zink som korrosionsskydd till havsbaserade vindkraftverk och koppar till ökad elektrifiering.

– Vi ser att efterfrågan kommer nära fördubblas på dessa metaller, säger Mikael Staffas.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet