räkningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre orosmoln för den svenska ekonomin – och en ljusglimt. Se klippet med faktorer som kan påverka utvecklingen. Foto: Storyblocks

Tre orosmoln och en ljusglimt för svensk ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Lågkonjunkturen fördjupas under 2024, och dröjer sig kvar längre än Konjunkturinstitutet tidigare trott.

– Lågkonjunktur slår väldigt ojämnt och drabbar i regel några få mer, de som förlorar jobbet till exempel, säger Albin Kainelainen, generaldirektör Konjunkturinstitutet till SVT:s Ekonomibyrån.

Under torsdagen släppte konjunkturinstitutet sin rapport över hur svensk ekonomi mår. Och den som hade hoppats på snabb återhämtning får försöka hålla ut ett tag till.

För även om ekonomin ser ut att återhämta sig något under slutet av 2024 så beräknas lågkonjunkturen hänga kvar även under 2026. Och inte förrän 2027 kan man se en återhämtning av reallönerna, som då beräknas vara tillbaka på 2021 års nivå.

Ekonomibyrån

Hushållens konsumtion

En orsak till den tröga återhämtningen är att hushållen håller hårdare i pengarna och sparar i högre grad enligt Konjunkturinstitutet.

– Hushållen upplever att de fortfarande har det tufft även om lönerna börjat stiga kraftigare än priserna, säger Albin Kainelainen till Ekonomibyrån.

Veckans avsnitt av Ekonomibyrån ”Kan vi pusta ut nu?” publiceras på SVT Play 19.30 på fredag och handlar om läget i svensk ekonomi – och när hushållen kan känna att det ekonomiska läget vänder.

Vad är konjunktur?

Konjunktur är ett begrepp som syftar på det rådande ekonomiska tillståndet i en ekonomi.

Lågkonjunktur innebär en period när det råder låg ekonomisk aktivitet, det vill säga att konsumtionen minskar, företagen producerar mindre och arbetslösheten ökar.

Rapporten Konjunkturläget görs av Konjunkturinstitutet och är främst en prognos för svensk och internationell ekonomi, men innehåller också djupare analyser av aktuella makroekonomiska frågor.

Källa: Konjunkturinstitutet och Swedbank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet