Nordkoreas ledare Kim Jong-Un Foto: TT

FN:s säkerhetsrådet enat om Nordkorea

Publicerad

USA:s utrikesminister Mike Pompeo träffade ett enigt säkerhetsråd i FN då han informerade medlemmarna om kontakterna med Nordkorea, säger kabinettssekreterare Annika Söder. Samtliga är fast beslutna om att sanktionerna måste vara kvar tills landet visar konkreta tecken på nedrustning.

Utöver USA:s utrikesminister Mike Pompeo var även Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Wha med på mötet.

Sverige, som under juli är ordförande i FN:s säkerhetsråd, representerades av kabinettssekreterare Annika Söder. Enligt henne fanns en bred enighet bland säkerhetsrådets medlemmar om att sanktionerna mot Nordkorea måste vara kvar.

– Och att hålla ihop hela den här gruppen är jätteviktigt för att det ska bli bra i hela regionen — speciellt då Kina och Ryssland också har sina intressen, säger Söder.

”Avgörande”

Pompeo betonade vikten av sanktioner även under en pressträff när mötet var slut. Enligt honom är sanktionerna ”avgörande” för att en nedrustning ska kunna bli av.

– Kim lovade att rusta ned, och nu måste vi se att han faktiskt också gör vad han lovat världen, sade Pompeo och tillade att nordkoreanerna även måste upphöra med sin kol- och oljesmuggling.

Enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley var medlemmarna dock inte alldeles eniga — Haley uppger att man var tvungen att ”sätta press på Kina och Ryssland” för att länderna skulle ställa sig bakom fortsatta sanktioner.

Kvarlevor

Förutom nedrustning, i princip, har Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump också kommit överens om att stupade amerikanska soldater i Koreakriget 1950—1953 ska återlämnas.

För detta har skapats två arbetsgrupper, men Pompeo bjöd inte på några detaljer kring hur arbetet där fortgår, säger Söder — syftet med mötet var att visa på säkerhetsrådets enighet och betydelse i frågan.

– Just nu bygger arbetet på att försöka konkretisera det åtagande som finns på högsta nivå, mer än så sade inte Pompeo, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.