Det är munskydd från tillverkare och leverantörer där risken är mycket stor att de har tvångsarbetande förtryckta uigurer i produktionen. Det kan SVT visa tillsammans med grävredaktionen OCCRP.
En miljon uigurer, en muslimsk, etnisk minoritet, har satts i läger för hjärntvätt och stenhård övervakning, enligt expertis. Dessutom tvingas de arbeta med bomullsskörd och i fabriker för bland annat skyddsutrustning.
Fyra apoteksföretag i Sverige, Apotea, Apoteksgruppen, Kronans och Lloyd’s, har sålt munskydd från Zhende Medical. Det är ett storföretag med både dotterbolag och råvaruleverantörer i Xinjiang, hemregion för uigurerna och plats för bomullsfälten och lägren.
Stoppar produkterna genast
– Det är ytterligare ett exempel på bolag som har resurser och säger sig verka företagsetiskt, men som dessvärre köper material från leverantörer med överhängande risk för tvångsarbete, säger Louise Brown, expert på företagsetik och Kinakännare.
När SVT frågar om apotekens försäljning av munskydd från Zhende stoppas produkterna genast. Ingen av apoteken säger sig känna till uppgifterna om tvångsarbete. De beklagar inköpen och undersöker nu saken med sina leverantörer.
– Jag förstår om kunder reagerar starkt på misstankarna, det gjorde vi också, säger Pär Swärdson, vd på Apotea.
Välkomnar granskning
”Apoteksgruppen tar självklart avstånd från all form av tvångsarbete och förtryck”, skriver Anna Bergstedt, pressansvarig på Apoteksgruppen.
”Vi välkomnar den granskning ni gör och hoppas att den kan påverka arbetsförhållanden i alla led av produktionen”, skriver Bergstedt.
”Vi beklagar att vi sålt en produkt som kan ha tillverkats under oacceptabla förhållanden”, skriver Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans apotek.
Lloyds hänvisar till moderbolaget McKesson Europe, som skriver att ”bolagets leverantörer måste leva upp till McKessons hållbarhetsprinciper. I det ingår att arbetarskyddet och etiska principer värnas”.
Zhende har inte svarat på SVT:s frågor.