Bild av två kvinnor i olika miljöer. Till vänster sitter en kvinna med grått hår i en inomhusmiljö, och har tårar i ögonen. Till höger sitter en kvinna med en kopp i handen, klädd i en rosa tröja, framför en grå panel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad hände med Therese? Uppdrag granskning följer upp ett av förra årets mest uppmärksammade reportage. Foto: SVT

Förvaltare håller Therese gömd – nu 100 mil hemifrån: ”Inte mänskligt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Uppdrag gransknings reportage om 45-åriga autistiska Therese som hålls gömd från föräldrarna av sin förvaltare lovade ansvariga att gå till botten med fallet.

Men istället tog historien en vändning i helt motsatt riktning.

Nu har förvaltaren flyttat Therese ännu längre bort – 100 mil ifrån hennes föräldrar i Degerfors.

45-åriga Therese är autistisk, har en intellektuell funktionsvariation och epilepsi. Hon hade bott hemma hos sina föräldrar i Degerfors hela livet. Men efter konflikter mellan assistenter och föräldrarna ansökte Thereses förvaltare om skyddad folkbokföring och flyttade henne till en okänd adress.

Uppdrag granskning kan inte hitta några spår av hot, våld eller trakasserier mot Therese som normalt krävs för att få skyddad folkbokföring.

Över tre år har gått utan att Therese har fått träffa sina föräldrar.

När Uppdrag granskning till slut hittade Therese fanns hon 65 mil hemifrån – i Örnsköldsvik. Hon ville då att hennes mamma skulle komma på hennes födelsedag.

Men dagarna efter mötet flyttades hon hastigt igen.

Therese blev flyttad till vandrarhem

En äldre man sitter i en inomhusmiljö med en fönsterbakgrund, iklädd en randig skjorta. I rummet finns en växt på ett bord samt en gardin med ett mönster av svampar. Ljuset från fönstret skapar en mjuk belysning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag mötte Therese”. Hör Hans Söderholm, som träffade Therese på ett vandrarhem och kände igen henne på tv, två veckor senare. Foto: SVT

I tre veckor fick Therese bo på ett vandrarhem. Därefter flyttades hon ännu längre bort, över 100 mil från Degerfors.

– Det är inte mänskligt. De bryr sig inte om att hon har sin sjukdom. Det är inte bara att flytta på den människan hur som helst, säger Thereses pappa Hans.

Thereses föräldrar börjar ge upp hoppet om att få träffa sin dotter.

– Jag skrev och frågade om Therese fick vara med på sin farbrors begravning. Men nej. Jag fick inget svar, säger Thereses mamma Ulla.

Se hela programmet ”Var är Therese – fortsättningen” på SVT Play

Ansvariga tar inte upp Thereses fall

Det är enbart förvaltaren från företaget Optio som kan bestämma var Therese ska bo och om hon ska ha kontakt med sin familj.

Men överförmyndarnämnden i östra Värmland kan förändra situationen genom att byta ut förvaltaren. Tre nämndmöten har hållits sedan de fick ansvar för Thereses fall, men inga beslut har tagits.

Föräldrarna inväntar beslut

Thereses föräldrar känner sig maktlösa, men hoppas att överförmyndarnämnden ska agera.

– Att åka över 100 mil? Nej, det finns inte. Förlåt Therese, att mamma inte kan. Jag vill inte förstöra för dig utan se till så att du får komma till Degerfors, säger Ulla.

Företaget Optio hänvisar till sekretess i ärendena, men skriver i mejl att ”när det är till fördel för huvudmannen, samarbetar vi gärna med anhöriga för att skapa en trygg och stabil situation.”

Uppdrag granskning har valt att inte söka kontakt med Therese igen eller berätta var hon finns, för att undvika att Therese flyttas ännu en gång av sin förvaltare.

Fallet Therese – detta har hänt

  • 2019 får Therese en förvaltare istället för god man. Det är en tvångsåtgärd. Förvaltaren bestämmer helt över Therese ekonomi, har ansvar för att sörja för henne och företräda henne i rättsliga sammanhang. Men samarbetet mellan föräldrarna, assistenter och förvaltare kantas av konflikter.
  • 2020 flyttar den dåvarande förvaltaren plötsligt Therese från föräldrahemmet. Therese följer med assistenterna på restaurangbesök och kommer aldrig tillbaka. Efter det eskalerar konflikten med föräldrarna.
  • 2021 får Therese en ny förvaltare, från företaget Optio. En ansökan om kontaktförbud mot föräldrarna avslås av en åklagare med motiveringen att det inte finns risk för hot och våld. Kort därefter får hon skyddad folkbokföring, enbart baserat på den nya förvaltarens berättelse. Therese flyttas till okänd ort.
  • 2024 hittar Uppdrag granskning Therese i Örnsköldsvik. Hon säger att hon inte får ha någon telefon men hon vill att föräldrarna kommer på hennes födelsedag. Dagarna efter mötet flyttas Therese på nytt av sin förvaltare, först till okänd plats, sedan till ett vandrarhem i tre veckor och därefter norrut. Nu bor hon över 100 mil hemifrån Degerfors i en ny lägenhet, med nya assistenter.

Förvaltare, god man och överförmyndare

Den som har svårt att hantera sin ekonomi, behöver hjälp med kontakter med myndigheter eller med att få rätt vård och omsorg kan få en god man eller förvaltare.

En god man eller förvaltare ska också i vissa fall ”sörja för person” vilket innebär att ta ansvar för huvudmannens behov av sociala kontakter, fritidsverksamhet, daglig sysselsättning. Förvaltaren ska besöka huvudmannen och se till att ge hen en så hög livskvalitet som möjligt.

God man

Att få en god man är normalt en frivillig åtgärd. Det betyder att den som behöver hjälp själv går med på att tingsrätten utser en god man. Den som har en god man har fortfarande rätt att bestämma över sina pengar, hantera egendom och att ingå avtal.

Förvaltare

Om man själv inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar kan tingsrätten utse en förvaltare. Det kan man göra utan att den som behöver hjälp går med på det. Anhöriga måste inte heller hålla med om beslutet. Den som får en förvaltare förlorar rätten att själv ingå avtal eller hantera sina pengar.

Överförmyndare

Varje kommun ska ha en överförmyndare som utövar tillsyn över hur gode män och förvaltare sköter sitt uppdrag. Anhöriga kan hos överförmyndaren ta del av handlingar och begära att företrädaren byts ut.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.