Karens svägerska Pauline och brodern Mattias har startat en fond till Karen Gebreabs minne. Foto: SVT

Brodern Mattias fick veta när han ringde polisen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När Mattias Gebreab såg en kort notis i mobilen om händelsen på häktet kom oron direkt. Ett samtal till polisen bekräftade hans värsta farhåga – hans syster var död.

Med en nystartad fond vill han hedra hennes minne.

Så här berättar Mattias Gebreab om dagen som förändrade hans och hela hans familjs liv för all framtid.

– Jag låg faktiskt och sov och blev väckt av min telefon av att jag hade fått en push-notis från Aftonbladet. Såg att en väktare hade blivit överfallen på häktet och blev orolig över att det kunde vara min syster. Satte på datorn och gick in och tittade vad det stod om själva händelsen. Och då stod det att det var en 24-årig tjej som hade blivit överfallen och var allvarligt skadad. Då ringde jag till min systers mobiltelefon två gånger, fick inget svar. Ringde till min systers mamma och fick inget svar där. Då blev jag väldigt orolig och ringde till polisen i Söderort och fick där tag på vakthavande och befäl. Han frågar mig vad jag heter och vad jag heter i efternamn och där bekräftar han att det är min syster som har avlidit.

”Tror hon hämtade kraft ifrån Husby”

Karen Gebreab växte upp i Stockholmsförorten Husby och tog snabbt ett socialt ansvar för många i sin omgivning, berättar äldre brodern Mattias.

– Jag tror att hon hämtade mycket kraft just ifrån Husby. Att det är så mångkulturellt här, att det är så mycket olika nationaliteter, att alla gav någonting till någon. Hade inte jag fem kronor så fick jag fem kronor av någon annan. Jag tror att den känslan tog hon med sig i det här sociala arbetet som hon ville jobba med.

Karen Gebreab valde efter skolan att åka till USA och läsa en socionomutbildning på college i Connecticut. Den fyraåriga utbildningen klarade hon av på tre år.

– När hon var ledig på helgerna, så åkte hon med sina kompisar till New York. De gick ut och festade och hon jobbade ideellt på ett härbärge och hjälpte till med hemlösa i New York. Det var sån Karen var, säger svägerskan Pauline Hoogendoorn.

Hon tycker att det känns extra paradoxalt att det var just Karen Gebreab som drabbades av det besinningslösa våldet från Erik Ljungström. Hon tror att Karen – om någon människa – skulle stått upp och försvarat honom eller åtminstone sökt förklaringar till det som gjort honom till den människa han blivit.

Och Mattias Gebreab håller med.

– Hon skulle verkligen ha gjort det. Hon skulle verkligen ha stått upp för honom också. Hade det här drabbat någon annan än min syster, och jag hade diskuterat det här med henne så hade hon säkert haft en förklaring till hans beteende också. Det svider i mitt hjärta när jag tänker på det.

Nystartade fonden har redan fått stöd

I slutet av oktober offentliggjorde Mattias Gebreab och Pauline Hoogendoorn planerna på en fond till Karens minne, en fond som redan stöttats av både privatpersoner och institutioner.

– Eftersom Karen var den människan hon var, så vet vi att hon inte hade velat att vi skulle sitta och inte göra något. Hon hade velat det här. De som kanske inte har de bästa förutsättningarna från början vill vi kunna ge ett ekonomiskt bidrag. Ju fler vi kan hjälpa, desto gladare blir vi och desto gladare kommer Karen att vara där hon sitter i sin himmel. Vi vill att hon ska kunna titta ner på oss och känna sig stolt, säger Pauline Hoogendoorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.