Statistik mellan 2012-2015. Den gröna kurvan visar antal erbjudna kommunplatser i Sverige. Den röda kurvan visar behovet av platser. Foto: SVT

Arbetsförmedlingens ”självmordsuppdrag”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Med etableringsreformen blev Arbetsförmedlingen en slags rikstäckande bostadsförmedling för nyanlända. Men bristen på bostäder i kommunerna är akut.

Nu riskerar hela systemet att haverera, och internt kallas etableringen nu för ett ”självmordsuppdrag”

Istället för att nyanlända ska fastna i bidragsberoende, ska de snabbt slussas in på svensk arbetsmarknad. Det var den dåvarande integrationsministern Erik Ullenhags plan när han presenterade etableringsreformen 2010.

Men det finns ett problem. De nyanlända får inte ta del av etableringspaketet hos Arbetsförmedlingen förrän de hittat en bostad någonstans i Sverige. Även bostadsfrågan administreras av Arbetsförmedlingen, och tanken är att staten tecknar avtal med kommunerna, som Arbetsförmedlingen sen kan använda.

UG – Den slutna cirkeln

Men efterfrågan är betydligt större än tillgången. I år bedömer Arbetsförmedlingen att det kommer att behövas 23.000 platser för nyanlända runtom i kommunerna. Men det finns inte ens hälften, 9.000.

Och Uppdrag gransknings genomgång visar hur klyftan bara växer i ett system som är på väg att haverera.

– Våra förutsättningar att jobba med etableringsuppdraget har inte varit de bästa. Om vi inte får bättre förutsättningar är det risk att fler personer kommer att behöva fortsatt stöd av Arbetsförmedlingen när tiden med etableringsinsatser är över, säger Mathias Wahlsten, chef för etableringen på Arbetsförmedlingen.

100 nyanlända per handläggare

Etableringen slukar nu resurser på Arbetsförmedlingen. I handlingar från Arbetsmiljöverket och Riksrevisionen som Uppdrag granskning tagit del av avslöjas hur etableringen påverkat de anställda på Arbetsförmedlingen.

Från början var tanken att varje handläggare skulle ansvara för 30 nyanlända. Men idag är verkligheten en annan. En handläggare kan sitta med nästan 100 nyanlända. Internt kallas etableringen för ett ”självmordsuppdrag”.

– Alltså i den extraordinära situation som vi befinner oss idag så vet jag att många arbetsförmedlare har en mycket ansträngd arbetsmiljö och arbetssituation och det är något som vi har fört fram och pekat på behov av bättre förutsättningar, och vi har ganska nyligen fått en resursförstärkning som vi jobbar ju just nu med att förstärka med  300-400 arbetsförmedlare för att få bättre förutsättningar, säger Mathias Wahlsten.

Men ni skriver ju själva i er rapport från november förra året att förstärkningen inte kommer att räcka?

– Ja, det stämmer att vi behöver ha en långsiktighet i den här förstärkningen, eftersom vi också ser att det fortsätter att komma många människor som får skydd i Sverige utifrån Migrationsverkets prognoser.

Hinner inte hjälpa arbetslösa med jobb

Etableringen har gett Arbetsförmedlingen fler uppgifter som också ska prioriteras i handläggningen. Gör de inte det bryter de mot lagen. Det här har fått en absurd effekt. Handläggarna hinner inte med det som egentligen är deras främsta uppdrag – att hjälpa arbetslösa att hitta jobb. Och det i sin tur leder till att nyanlända fastnar på Arbetsförmedlingen trots två års etablering.

Och för att lösa problemen handlar det återigen om att få bukt med krisen på bostadsmarknaden, anser Mathias Wahlsten.

– Det är viktigt att vi får tillgång till de antal platser i kommunerna som vi behöver för personerna snabbt ska kunna påbörja sin etablering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den slutna cirkeln

Mer i ämnet