Mellan klockan 20 och 22 svarar Ata Ghaderi, expert på anorexi, på frågor i chatten. Foto: SVT Arkiv/Privat

CHATT: Ställ dina frågor om anorexi och ätstörningar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reportage den 7 december, ”Äta, bältas eller dö”, visar hur bältning av barn används inom svensk anorexivård. Lider du själv av en ätstörning? Eller är någon i din närhet drabbad? Ställ dina frågor i chatten till Ata Ghaderi expert på ätstörningar.

Ata Ghaderi är professor i klinisk psykologi och forskar kring ätstörningar vid Karolinska institutet. Från klockan 20 till klockan 22 svarar han på frågor i chatten.

Ställ dina frågor om ätstörningar och anorexi

Maria • Har under många år vart selektiv med mat och skulle rätt lätt kunna räkna upp vad jag ätit den senaste veckan. Jag är inte underviktig men mår inte bra av det här. Var bör jag som vuxen vända mig?

Tyvärr är det få ställen i Sverige och även internationellt som har hunnit bugga upp kompetens om ARFID för vuxna. Det är skralt med god kompetens för det även på barnsidan. Sök till specialistmottagningen för ätstörningar på din ort och fråga om de kan hjälpa dig eller hänvisa dig. Sök om ARFID och läs om hur det behandlas.

Pinnat inlägg

Nu avslutar vi för i kväll. Det har kommit in fler frågor än vad som hunnits med.
Tack till Ata Ghaderi och tack till alla er som har skickat in frågor!

Här finns hjälp att få:

Vårdguiden om ätstörningar 1177 – Erbjuder samtal dygnet runt för att guida till rätt vård.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Erbjuder chatt och telefonstöd till drabbade och närstående.

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Ätstörningszonen Stöd och råd på chatt eller mejl.

Har du missat programmet Äta, bältas eller dö så kan du se det här:

https://www.svtplay.se/video/jw7QpEy/uppdrag-granskning/ata-baltas-eller-do?info=visa

Pinnat inlägg

Marie • Borde jag ha upptäckt att min dotter har anorexia? Är det mitt fel som förälder? Anses det som bristande föräldraskap?

Nej, det är väldigt svårt att se det i vissa fall. Barnen är väldigt duktiga på att glida undan och se till att omgivningen inte märker det. Det är inte heller något som ingår i sedvanlig föräldraskap. Det viktiga är att agera så fort man får veta. Det är inte föräldrars fel att ett barn utvecklar en ätstörning.

lars Westerström • Finns inslag av anknytningsstörning i anorexisjukdomen?

Det behöver inte alls finnas, men det kan göra det och i de fallen kan vi inte heller hävda att det finns ett kausalt samband.

Mirjam • Har själv haft anorexi, men är nu frisk. Behöver jag vara orolig för att eventuella framtida barn ska drabbas? Vad kan jag tänka på?

Även om det finns en genetisk komponent är AN inte rakt ärftligt En skyddande miljö är det mest centrala. Goda ätvanor och en positiv kroppsuppfattning Att det ska modelleras. Barn som får goda förebilder och bygger en självbild på basis av olika kompetenser och ett självklart värde som person utan någon prestation har lite mer skydd, trots en genetisk sårbarhet. Viktigt att se till att dina barn aldrig bantar.

Anna • Det verkar vanligt med nattliga svettningar i fasen av viktåterhämtning vid anorexi. Vad beror svettningarna på?

Sannolikt ändringar i ämnesomsättningen i samband med att man börjar äta mer och då är det inte helt ovanligt med sådana yttringar. Ta upp det med läkaren för att vara säker på att det inte är något som behöver någon behandling.

Kerstin • Finns det någon bra behandling, och isåfall vilken, att ta till om man är vuxen och blivit ”friskförklarad” från anorexi för många år sen men fortfarande har problem med kroppsuppfattning såsom känner sig tjock och tex kategoriserar in mat att vara förbjudna eller icke-förbjudna?

Tyvärr finns det ingen etablerad behandling och regionerna erbjuder oftast inte hjälp för det, då det inte anses vara ett psykiatriskt problem. Sök efter litteratur om kroppsuppfattning och försök att hitta källors hjälper dig till ett bättre förhållningssätt.

Anonym • Det skrivs att det är viktigt med tidigt upptäckt och det vet vi enligt forskning. Ändå avvisas så många ifrån ätstörningsvården pga att de inte är lågviktiga nog... Som att en anorexia inte börjar vid en "normalvikt". Vården kommer ofta in alldeles för sent, och bekräftar den sjukas tankar om att den behöver gå ner massor i vikt för att bli sedd i sitt lidande. Hur tänker du kring att det ser ut såhär idag?

Vården tvingas prioritera. Regionerna måste kanske inse att större resurser behövs för behandling av dessa patienter och att man budgeterar för det. Just nu är det alldeles för många som behöver hjälp i förhållande till vårdens kapacitet på flera håll i landet. Du har rätt!

Emma • Varför är ortorexi misstolkad som ätstörning-diagnos? när det är ett begrepp inom tvångstankar?

Ortorexi är ingen formell diagnos.

Sara J. • Kan man ha fler sjukdomar än anorexi samtidigt?

Ja, samsjuklighet är vanligt.

Kerstin • Min anorexi började med bantning. Det som triggade var att jag kände att jag fick både kroppsliga och mentala ”kickar” och ”energirus” av att svälta mig. Är det ett vanligt fenomen och vet man isåfall vad det är/beror på?

Ja, det är väldigt vanligt. Det beror på anomalier i flera system, bland annat i det dopaminerga systemet i hjärnan. Man har en lite annorlunda genetik vid anorexi, vilket gör att kroppen reagerar annorlunda på svält. Därför fastnar man på kroken och har väldigt svårt att komma ifrån.

Jacobson • Tittade tillbaks på bilden som visades i programmet från en som varit fastbunden. Känner verkligen med denne, armarna var ju helt röda. Gjorde verkligen allt för att komma loss.

Ja, att bälta är bland det mest fasansfulla när man har anorexi och man kämpar så hårt man kan. Det är plågsamt att se. Upptäcker vi patienterna tidigt och sätter in adekvat behandling kommer vi i regel inte till tvångsvård och sådana åtgärder.

Här kan du få hjälp mot ätstörningar

Lider du av en ätstörning? Eller är någon i din närhet drabbad. Utöver den vanliga vården finns en rad organisationer man kan ta kontakt med för att få stöd och rådgivning. Här är några kontaktvägar online:

Vårdguiden om ätstörningar 1177 – Erbjuder samtal dygnet runt för att guida till rätt vård.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Erbjuder chatt och telefonstöd till drabbade och närstående.

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende  

Ätstörningszonen Stöd och råd på chatt eller mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.