Redaktör Henrik Bergsten och reporter Jorun Collin. Foto: svt

Läs chatten om Hälsans förskola

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om Hälsans förskola chattade reporter Jorun Collin och redaktör Henrik Bergsten och svarade på frågor om gransknignen. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa.

UG – Moderator: Välkomna till Uppdrag gransknings chatt om Hälsans förskola!

UG – Moderator: Nu är Jorun och Henrik på plats och redo att svara på alla frågor.

UG – Hälsans förskola

Bilal : Bara lite kommetar! Jag hade gett min själ till dessa barn, gjort vad som helst för de. Hur kan man göra så här, hur kan plocka så mycket vinst från denna verksamheten? Vad är kommunens skyldighet i den här fallet.

UG – Jorun: Kommunerna ska granska de privata förskolorna och se till så de sköter sig. Det är kommunens ansvar, och i vissa fall brister det.

Magdalena: Jag har själv barn på hälsans och reagerat från dag ett att det var lite mat, jag har inte orkat klaga utan sett till att mitt barn alltid äter frukost hemma och att jag har med frukt på eftermiddagen. Jag vet att jag inte är ensam om att göra såhär. Argumentet att verksamheten skulle vara bra för att 500 barns föräldrar lämnar varje dag betyder ingenting alls. 

UG – Henrik: Kommunens utbetalningar till förskolan inkluderar ju pengar för måltider, så det är verkligen inte meningen att barnen ska få otillräckligt med mat. Tack för att du berättar.

Maja: Hur kan man kontrollera att allt står rätt till på den egna förskolan?

UG – Henrik: Försöka vara närvarande själv om det går. Men det har ju inte alla tid med, förstås. Hör med kommunen, och prata med personalen.

Liv: Arbetar själv sedan 20 år i förskolekök och vet att det tummas på maten emellanåt och på annat i verksamheten också. Varför är det så dåliga kontroller?

UG – Jorun: Ja, det undrade jag med. Tydligen tycker kommunerna att det är lite otydligt om de verkligen ska granska maten. Men enligt skolinspektionen är det glasklart att även maten ska granskas.

Lisa: Tusen tusen tack för ett jättebra program! Åter igen, ug är anledningen till att jag betalar tv licensen! 

UG – Jorun: Tack.

Tommy Mattsson: Vad är ”normal” kostnad för mat i kommunal förskola ?

UG – Henrik: Svaren vi fick i vårt stickprov från varierade från ca 15 kronor upp till 30 kronor. Så det är stor spännvidd.

Linda: Har alla hälsans förskolor granskats? Tänker mest när det gäller deras förskola i märsta som jag har hört kritik om från bekanta. 

UG – Henrik: Vi har uppgifter i stort sett alla förskolorna. Flera har också mejlar oss under dagen idag, och vittnat om liknade upplevelser som framkom i reportaget.

Annika: Vad räknar andra skolar för matbudget per barn ? 

UG – Jorun: Vi kontaktade 15 olika kommuner och svaren vi fick var drygt 15 kronor som lägst – och 30 kronor som högst för barnens mat. Och av de pengarna skulle inte personalens mat tas. Till skillnad från Hälsans förskola alltså som hade 12 kornor, per barn och av den budgeten skulle även personalen äta.

Eva: Måste inte ägare ha kunskap om den verksamhet dom äger/startar? Det är ju i detta fall inte egna pengar som används och människor små dessutom som berörs.

UG – Henrik: Givetvis. Det är en förutsättning. De som driver förskolor tar på sig ett stort ansvar.

Karin: Varför granskade ni just hälsans fsk? Jag har min son på en fristående förskola och blev orolig att det ser ut lika dant överallt.

UG – Jorun: Vi fick ett bra tips om just Hälsans förskola.

Vezir: Alliansen har misslyckats totalt med välfärden, skolpolitiken, Kommer ni fortsätta granska hälsans förskola?

UG – Henrik: Vi försöker alltid att följa vad som händer med våra granskningar.

Karl: Hur kan man låta en kommungubbe fråga ägaren om hur det är...som att fråga frisören om man behöver klippa sig.

UG – Henrik: Jorun blev rätt förvånad faktiskt av det svaret. Klart att det är svårt att få fram ovälkomna uppgifter på det viset.

Carolina: Hur ser lagstödet ut för kontroll av mat i skolan? 

UG – Henrik: Det ingår i begreppet ”omsorg” i skollagen, men det är öppet för tolkningar i och med att det inte uttrycks så bokstavligt. Måltider ska serveras, men det är inte lagstadgat vid vilka tider, t ex. Kommunerna tolkar detta lite olika har vi sett.

Rasmus: Bra reportage! Vill knappt tänka på vad mer som döljs i privatiseringens Sverige. En fråga till dig som reporter, Jorun: Hur klarar du av att inte skrika i frustration över alla uppenbara lögner som kastas i ansiktet från ansvariga och chefer?

UG – Jorun: Hm... Av någon anledning blir jag mest förvånad över att den kontrollfunktion som vi ska ha, i det här fallet i form av kommunen, fungerar så dåligt. Och att man inte alls vill se problemet i att bara fråga företaget hur det står till – och sen blint lita på svaret.

Renetco: Sorgligt att en kommungranskning inte kontrollerar maten. De gör så i minst i varje lite pizzabutik

UG – Henrik: Rätt hård tillsyn på vissa matserveringar, ja.

Pelle: Bra reportage Vet du vad medelbudgeten är för mat per barn i Stockholm och Sverige. 12 kr låter ju sjukt lågt 

UG – Jorun: Ja det är lågt. Framförallt om personalen ska äta av barnens mat. Då är det ju i själva verket bra lägre. Läs tidigare svar om matbudget.

LR: Vill bara säga att vi går på Hälsans Förskola och är super nöjda! Personalen är fantastisk och maten är toppen. Synd att det är tre föräldrar som inte har annat för sig än att grina i tv. Trist att lägga bra tv tid på det här! 

UG – Henrik: Skönt att ni är nöjda med barnomsorgen för era barn. Det önskar jag alla föräldrar.

Fyra barns mor: Skrämmande brister när det gäller maten. Men har verksamheten varit i övrigt? Tänker bl.a. På den pedagogiska verksamheten

UG – Jorun: Just den pedagogiska verksamheten har fått kritik av kommunerna när de granskat företaget.

johan: bra program snyggt jobbat

UG – Jorun: Tack.

eva: Varför har privata förskolor bidrag av kommunen? 

UG – Henrik: Så är systemet. Kommunen betalar pengar för varje barn och förväntar sig förstås god omsorg tillbaka.

Sven: Problemet är att kommunerna saknar tillräcklig granskning av verksamheten

UG – Henrik: Det finns nog en hel del att göra på det området, ja.

Ida: Skulle vara intressant att se ett reportage om förskolan som helhet, hur barnvänlig är förskolan och gynnas barnen verkligen av att gå på förskola jämfört med att vara hemma. Allt fler barn i Sverige går på förskola allt längre dagar, samtidigt sjunker skolresultatet, det blir stökigare i skolorna. 

UG – Henrik: Det är en intressant tanke, tack.

Christina: Borde det inte finnas någon norm för vad maten får kosta, åtminstone en minimikostnad?

UG – Henrik: Kan man tycka, så är det icke. Näringsinnehållet finns rekommendationer hos Livsmedelsverket.

tuss: Hej. Vilken skillnad märkte ni på de olika ställerna? Jag har barn i älvsjö och är nöjd...

UG – Jorun: Bra att du är nöjd! Det är skillnad mellan de olika förskolorna, och jag fick uppfattningen att problemen gått i vågor. På vissa av förskolorna tror jag att det är stabilare än på andra.

Nicole: Har det hänt några allvarliga skador pga pedagogbristen?

UG – Henrik: I Nacka var det bland annat en olycka där ett barn klättrade på en ställning som rasade. Rejäla blåmärken och näsblod. Om vi pratar fysiska skador nu.

Babben: Hur kan kommunerna kontrollskyldighet få fungera på detta undermåliga sätt!!!? 

UG – Jorun: Skolinspektionen granskade hur kommunerna skötte tillsynen för några år sedan. Och resultatet var dåligt. Nu är skolinspektionens uppfattning att det fungerar bättre, men de kan inte med säkerhet veta för de har inte gjort någon uppföljning av granskningen

Vezir: Nu får rödgröna medvind efter det här, är det syftet med eran program?

UG – Henrik: Det är alltid olika intressegrupper som använder våra reportage i just sina egna syften. Vi granskar dock oberoende av sådana hänsyn.

Anna: Bra reportage! En ide till nästa gång är väl att ta reda på hur kommunerna granskar sina egna skolor – förskolor. Mvh Anna

UG – Henrik: Ett bra förslag, tack.

M: Jag har suttit och kokt när min kollega har berättat om alla hemska situationer, organiserad omsorgssvikt från ledningen och om de hot den översta ledningen gör emot personalen och även föräldrar. Snälla, detta är bara toppen av isberget. Slutta inte granskningen nu. Om alla som har jobbat under Narges och hennes man går tillsammans då finns det grundlag för stängning av alla hälsans förskolar

UG – Jorun: Har du tips så maila gärna jorun.collin@svt.se

GB: Tack Janne för ett bra program!!!

UG – Henrik: Janne gjorde en rejäl insats idag med intervjun på slutet. Resten har Jorun Collin kämpat hårt med!

Musse: Varför fortsätter kommunen att betala ut pengar till detta förskola..Detta är våra skattepengar.

UG – Jorun: I Nacka så ledde ju kommunens granskning till att förskolan stängde, men i de andra kommunerna så tycker väl inte tillsynsmännen att det de hittat är riktigt så allvarligt.

Karl Hallström: Det kommer alltid finnas psykopater som vill tjäna lätta pengar. Problemet med era granskningar är att det aldrig fokuseras på politikerna som betalar ut pengar utan att följa upp vad pengarna ger. Om det skulle finnas ett ansvar för hur pengarna spenderas skulle företag som dessa inte finnas. Detta går igenom allt. Arbetsmarknadsutbildning, åldringsvård m.m. Granska politikerna nästa gång.

UG – Henrik: Fri etableringsrätt för förskolor har bestämts av riksdagen. Så visst finns det politiskt ansvar på det övergripande planet.

Max (förskollärarstudent): Lider barnen? Varför anmäler inte förskollärarna vidare då? Jag anser att det är en skyldighet och att dessa begått ett mycket allvarligt fel i sitt arbete om de bara blundar och ser på, Skollagen, Läroplanen och FNs barnkonventioner om barnets mänskliga rättigheter är ganska klara på vad som gäller och det finns många vägar att gå vid en anmälan.

UG – Jorun: Några har anmält, andra säger att de är för rädda om sitt jobb.

Fd. anställd: De säger att föräldrarna är med vid inskolning och ser vilken mat som serveras. Dock är det så att de tog 30 kr per förälder per dag! vid inskolningen. Fd. anställd.

UG – Henrik: Togs det betalt från föräldrarna vid inskolningen? Låter tveksamt om det ens kan ha lagstöd. Undrar vad kommunen skulle säga om det.

Eva-Britt: Tack för ett jättebra reportage!!!!Jag har arbetat som förskolechef i 40 år och blir fly förbannad rent ut sagt!!!! Här är det profiten som gäller!!! Inte det lilla barnet!!! Alla barn har rätt en likvärdig förskola!!! Föräldrar..välj den kommunala förskolan som är ständigt under kontroll av skolverket !! LÅT INTE PENGARNA STYRA!!!!!! 

UG – Jorun: Tack för att du tittade.

Louise: Herregud, får det gå till så här? Får barnen bra mat idag? så hemskt. 

UG – Henrik: Sen vi började med vår granskning har Hälsans förskola höjt matbudgeten till 17 kronor per dag. Förhoppningsvis leder det till bättring.

Sara: Varför har ni inte en öppen chatt, utan måste först läsa vad folk skriver?

UG – Moderator: Hej Sara! Vi har valt att ha en chatt där tittare och andra kan ställa frågor om våra program och få dem besvarade av de hos oss som kan ämnet bäst, oftast reportern som gjort reportaget. Det finns gott om forum på nätet med icke-modererad dialog. Tack för att du deltar!

Therese Jungegård : Mycket intressant program, ni gör ett riktigt bra jobb! Blir så arg!!! Så här får det bara inte fungera! Men är glad att jag har erfarenhet av privata förskolor som håller god kvalité både vad gäller kost och pedagogisk verksamhet:) // Fd. Förskolechef privat förskola

UG – Jorun: Är övertygad om att det finns privatägda förskolor som är riktigt bra.

Sven: Är det inte dags att granska de som ska granska?

UG – Henrik: Tillsynsmyndigheten? Vi vänder oss i programmet till både Nacka och Stockholm med kritiska frågor om just deras ansvar.

Mai_the_one: Det är en rekommendation från Livsmedelsverket hur barnen ska äta, men är det inte fel av moderat kommunerna att granska så dåligt trots att det fanns signaler hela tiden ? 

UG – Henrik: Vi har märkt att just maten faller mellan stolarna, men Skolinspektionen är tydlig på den punkten. Det ingår i omsorgsbegreppet och därför kan maten granskas.

mona: Har några förändringar skett sedan 2013, isf hur ser det ut idag.Vrför får verksamheten vara kvar när den inte är hälsosam för barnen

UG – Jorun: Sedan årsskiftet har företaget höjt sin matbudget från 12 kronor till 17 kronor. Verksamheten är kvar så länge som de som har ansvaret för tillsynen tycker det.

Förälder i Kviberg: Har jag fått indikation att mat kostnaden är satt till SEK 8/barn och dag vid Edvin Dahlqvist förskola i Kviberg. Det kunde vara bra att kolla upp förskolorna i Göteborg oxså. 

UG – Henrik: Tipsa oss gärna: granskning@svt.se

Elisa: Tack reportern Jorun Collin och redaktör Henrik Bergsten,jag har skrivit inlägg/frågor men glömde Tacka ER!/Elisa

UG – Jorun: Tack tack.

Bosse: Tack för att Ni finns UG. Fortsätt så länge som möjligt med granskningar, Ni behövs verkligen !!

UG – Jorun: Tack.

Anki: Blir så fruktansvärt arg när jag ser detta. Helt otroligt att man kan behandla små barn så här. Och helt otroligt att inte ens kommunen verkar fatta och ta problemen på allvar. 

UG – Henrik: Många har reagerat på programmet, tack för ditt engagemang.

manne: Förstår inte att såna här företag kan fortsätta så länge utan att nån nödbroms sätts in, måste ju finnas en bättrekol,samt en lagstadgad budgett för minimum gräns per barn,är själv kock och vet att det är omöjligt att laga 3 goda måltider för en 10a, man brukar räkna 30 kr in för en lunch på kr ut på krogen och det är en måltid mvh/m, en arg kock

UG – Jorun: Det finns tyvärr varken bättre koll eller något lagstadgat minimum kring vad maten ska kosta.

Micke: Det måste ligga mer press på kommunens tjänstemän när dom kontrollerar förskolan. Man tror ju att det är inte sant. Tack för att ni tar och granskar det. 

UG – Henrik: Stort ansvar vilar på kommunerna, helt klart.

Mamma på henkan: Äntligen lyssna nån tack för att ni granska. Blir så arg när Bijan bara skyller ifrån sig. Vi kämpa länge i kommun. Hur kan stockholms kommun inte lyssna och faktiskt ta det här på allvar?

UG – Henrik: Tack för att du hör av dig. Vi får se vad som händer framöver från kommunens sida.

Lotta: Jag arbetar på en fristående förskola och vår mat kostar 20kr/barn. Fantastiskt husmanskost som både barn och pedagoger älskar. Denna mat kontrolleras av kommunen vilket borde vara en självklarhet! Kommunernas tillsynsansvar borde stärkas och göras likvärdig! 

UG – Jorun: Det verkar vara olika från kommun till kommun hur tillsynen ser ut. Skönt att ni har bra mat!

Helinä : Har jobbat i ohälsans förskola i rinkeby 2007-2009 o allt som sades i programmet är säkert sant. De behandlar personalen otroligt dåligt. Har ni kollat barnskötarnas löner? Invandrarkvinnor utnyttjas som umderbetalda. I rinkeby var matförrådet låst så personalen kunde inte gå in o hämta t ex mer bröd om det fattades. Knäckebröd o riskakor serverades ofta till mellanmål o inget pålägg. På vinter när det var jättehalt blev personalen kommenderade att åka till skansen med småbarn, bara för som bestraffning av personalen. Bra att ni visar i tv hur det går till där.

UG – Jorun: Tack för att du tittade. Om du vill får du gärna maila mig. jorun.collin@svt.se

Bilal : vad är kommunens skyldighet att ingrippa i den här fallet.

UG – Henrik: Kommunerna har ansvar för tillsynen, de ger också tillstånden till den som vill driva fristående förskolor. Missförhållanden ska kommunen se till att de åtgärdas.

Vezir: Varför är myndigheter så blåögda o naiva?

UG – Jorun: Ja, det är lite märkligt.

Ola: Fantastiskt bra att ni finns och tar fram sådant här, samtidigt e det bedrövligt att ni skall behövas då kommunala/statliga kontrollorgan borde kunna sköta sina jobb.

UG – Jorun: Tack.

Mari: Jag har mina två barn på en av Hälsans förskolor och har ALDRIG upplevt några som helst problem men vare sig mat eller såriga rumpor. Jag förstår att det har varit ett stort problem för många föräldrar men vill ändå poängtera att problemen inte förekommer på alla Hälsans förskolor. 

UG – Henrik: Det låter skönt att du sluppit problem!

Pär: Varför kunde inte VD:n svara på frågorna i en normal intervju? Vad tyder detta på? Gick det inte att få representanter för ägarna att medverka på intervjuer?

UG – Jorun: Jag tror att det är precis som hon sa. Hon ville få tid att tänka igenom sina svar och jag gissar att hon var rädd att hon skulle säga något som hon inte sedan kunde stå för. Däremot var det väldigt bra att ägaren Fahimi ställde upp på intervju. Det var viktigt.

Carolina : Vill bara berömma er för ett bra program och att ni orkar granska på djupet, intervjuva personal och föräldrar. Det är skrämmande hur kommunen bara går vidare och är nöjda med att ”bara” prata med ledningen, det är väl självklart att de inte säger hela sanningen. Skrämmande hur det kan fungera på förskolor med små barn i Sverige, Stockholm och andra orter, utan granskning. Det är beklämmande att man kan bygga upp verksamhet för att tjäna pengar på barn och äldrevård. Det är inte OK. Hoppas på en ny regering till hösten!

UG – Jorun: Tack för att du tittade.

Per-Ola: Bra program! Ni har samlat en massa bevis mot Hälsans förskola, kommer ni gå vidare med det? Har ni lämnat över till kommunerna att fortsätta granskingen, låter straffbart det de gjort, får de fortsätta? Måste bli konsekvenser annars fortsätter det bara.

UG – Henrik: Kommunerna är uppmärksammade på det vi tagit fram, i intervjuer. Vad som händer får vi se.

Pia: det framkom väl aldrig var VD Malin har sina egna barn på dagis?! Förmodligen inte på sina egna förskolor? Hon vill väl att sina barn ska må bra! Usch och fy för alla dessa giriga människor!!! 

UG – Jorun: Nej, jag frågade aldrig.

aya: Hej jag har barn som går i en förskola som heter fiskarhöjden och det är likadant här barnen för hemsk mat samt knäckebröd till mellan mål och det finns barn som inte äter knäckebröd en av dem är min son. Även fröknarna är missnöjda och dem säger till oss att också klaga. Men ingen lyssnar mina barn är jätte hungriga när dem kommer hem och det är hemskt att det ska vara så.

UG – Jorun: Maila gärna tips till jorun.collin@svt.se

Eliasson: Blir både ledsen och arg. Det där med knäckebröd är tyvärr vanligt på flera förskolor. Barnen får knäckebröd till frukost lunch och mellanmål. Vissa barn vägrar tom att äta något annat eftersom knäckebröd är den kosten de är vana vid på förskolan

UG – Henrik: Låter inte så näringsriktigt för små barn.

silvia63: Tack UG att ni finns. Ni kan förändra världen till det bättre. :)

UG – Henrik: Fina ord, tack så mycket.

Inger: Till alla föräldrar som har barnen på dessa förskolor: ta barnen därifrån och lämna dem hos Reinfeldt i riksdagshuset för barnpassning. Inne i Sthlm har ni Stadshuset också!

UG – Jorun: Nä men huvva Inger, det låter väl som en dålig idé?

survive: Jorrun.... Jdet finns massor som ni inte tagit med i undersökningen. okompetenta personal... köp av hus i frankrike med skatte betalarnas pengar, instruktioner om att vara sparsamma i hygienmaterial... hör med fd personal om det psykiska kriget och förnedring av personal.

UG – Jorun: Maila mig gärna.

Filip: Hej Jag vill bara tacka för ett riktigt bra genomfört reportage lägensen jag blev så förbannad och jag har inte barn ens

UG – Jorun: Tack Filip.

Nicole Kjellberg: Hej! Vet ni hur förskolans pedagogik såg ut, förutom maten? Följde de läroplanen och gav barnen en chans att utvecklas? Hur förhåller sig pedagogerna till att barnen hela tiden gick hungriga?

UG – Henrik: De har haft stora problem med hög personalomsättning. De har också fått kritik för att miljön inte varit utvecklande och stimulerande. Många anställda har passerat igenom under dessa år som företaget varit igång.

ali: Ni på uppdrags granskning är guld värda

UG – Henrik: Tack, Ali.

Michael: Under tiden som bristerna fanns i förskolan; 12 kr eller 9 kr per barn; fick VD ngn ”bonus” för det goda resultet?

UG – Henrik: Känner jag inte till. Vet att kocken Emerson vittnat om att han skulle få en liten bonus om han höll budget, bland annat.

Måns: Tack för ett mycket starkt program, mycket magstarkt, men desto viktigare att dessa uppgifter kommer ut! Jag var snudd på gråtfärdig under vissa delar av programmet. Har ni någon uppfattning om hur utbrett problemet är inom även andra privata förskolor?

UG – Henrik: Ingen uppfattning om utbredningen av detta, vi har koncentrerat oss på det här bolaget den här gången.

Kerstin: Vad är anledningen till att de privata förskolorna inte granskas av skkolinspetionen? Vore det bättre om så vore?

UG – Jorun: Det är kommunerna som ger tillstånd till privata förskolor, och också de som sedan granskar och också kan dra in tillståndet. Det är ett politiskt beslut. Jag kan hålla med om att det verkar svårare att falla igenom systemet hos skolinspektionen.

Micke: Hej, jag undrar varför ni inte granskar kommunala förskolor, skolor, fritidsar etc. på samma ”tuffa” sätt som ni granskar privata skolor?

UG – Henrik: Vi granskade kommunala Rosengårdsskolan i höstas, så vi försöker sprida våra granskningar.

Cjan: Ni skulle ställt frågan om det är rimligt att en familj med 1 vuxen och 2 barn som vanligen äter frukost och middag hemma utom helgerna klarar sig på 36kr per dag i matkostnader. Dessutom skulle ni halstrat kommunens ansvariga mer. Varför tar inte kommuner upp referenser innan dom lägger ut verksamheter till privata entrepenörer, dom borde lära sig att lyfta telefonluren och lägga ner 10 minuter innan dom skriver avtal

UG – Jorun: Ja, några telefonsamtal eller googlingar tycker jag att kommunerna skulle kunna kosta på sig.

Johan C : Om man inte kan anmäla ”hälsans förskola” för den dåliga maten pågrund av svårt lagstöd, så kan man väll ändå anmäla dem för falsk marknadföring? Då de uppgav att det skulle vara näringsrik mat. 

UG – Henrik: Det har jag inte tänkt på, mycket möjligt.

Roger : Ett fantastiskt program ni har MEN ni borde inte lägga fram det som om det är något hemskt med fristående förskolor! Hälsans förskolor har inget samband med alla andra privata förskolor! 

UG – Jorun: På vilket sätt tycker du att vi la fram det så?

Tina: Vad ligger kommunala förskolors matkonton per barn på? Hade varit intressant att veta för att få en referens. //Tina 

UG – Henrik: Vi nämnde i programmet vårt stickprov, vi fick svar på15-30 kronor från ett 10-tal kommuner.

eosth: Bra Jan Josefsson. Jag missar sällan ug. Hoppas på en uppföljning av kvällens program för att få veta att en förändring sker och att barn och föräldrar blir nöjda.

UG – Henrik: Vi ska se vad vi kan göra.

Stefan Svanström: Jag tyckte att Janne inte var tillräckligt tuff mot Bijan Fahimi, som står och hycklar om att han återinvesterar vinsten i verksamheten. Det förstår ju alla, att hans avsikt är att starta så många förskolor som möjligt på så kort tid som möjligt, för att sedan sälja dessa för massor av miljoner kronor till riskkapitalister.

UG – Henrik: Jag tyckte Janne försökte få svar på det mesta ändå, tack för ditt inlägg.

Kungen i norr: Varför intervjuade inte ni skolinspektionen för att upplysa föräldrar om viket lagstöd man har som gör att kunna bidra med att dessa sjuka verksamheter stängas?

UG – Jorun: Om man som förälder är missnöjd med den privata förskolan så anmäler man det till kommunen. Om man sen inte är nöjd med hur kommunen granskar förskolan – då anmäler man kommunen till skolinspektionen.

gunmarie sandgren: varför tar man inte kontakt med komunen hur det kan komma sig att dom höjt bidraget till förskolan men inte kontrollerat hur man använt pengarna.

UG – Henrik: Bidraget höjs ju i takt med varje nytt barn som börjar. Och kommunerna har ju gjort granskningar, kanske inte så djupgående i Stockholm dock.

Anonym: Är verksamheten polisanmäld? Det handlar ju om barnmisshandel !!

UG – Jorun: Nej det har jag mycket svårt att tro att den är.

Ingen vinst ska göras på : Granskning måste ju vara opartisk, vilken myndighet är ansvarig över dem ni ställde mot väggen? 

UG – Jorun: Skolinspektionen.

jonny: Vi har med barn på hälsans förskola och ser till att dem äter frukost innan lämning. Jag undrar ju hur fan kan göra såhär mot barn. Det är synd att dem inte kan prata. 

UG – Henrik: Låter inte bra. Småbarn anpassar sig ju till det mesta.

Mormor: Upprörande att inte barnen får äta ordentligt. Mätta barn är glada barn. Kan ni inte granska barngruppernas storlek/personaltäthet också. Hur fungerar pedagogiken idag om barnen inte ens får äta sig mätta och eller ha torra blöjor. Vart tog 70- talets upprop om bra daghem till alla barn vägen? Idag borde förskolan vara välutvecklad pedagogiskt och inte vinstdrivande. 

UG – Jorun: Det fanns många bitar att fördjupa sig i, men man hinner inte allt på en timme. Vi valde maten.

Anna: Det är skam att en fristående förskola ska ge så dålig marknadsföring! Det finns så fantastiskt många fristående förskolor som är värd all beröm! Hoppas att människor inte drar alla över en kam. Jag har mina barn på en fantastiskt liten fristående förskola som drivs av personalen som en ekonomisk förening. 

UG – Henrik: Absolut finns det gott om goda exempel med!

Irene: inte klokt att det inte är mer kontroll på hur det är på förskolorna! Tack för att ett toppenprogram och att ni visar hur det är!! 

UG – Henrik: Tack själv!

Arne Anka: Tack för detta inslag. Har mina barn 500 meter från skolan I Nacka. Jag blev fysiskt illamående av ert inslag. Jag har liksom Daniel I inslaget trott att marknaden styr. Jah hade fel. Ni bevisade detta. Tack! Men det var ett hart uppvaknande. 

UG – Jorun: Tack för att du tittade.

Nof: Jag blir såååå rädd när jag ser programmet! Har en liten hemma på 9 mån och som inom en snar framtid ska börja på förskola. Är det såhär det är :(??? 

UG – Henrik: Försök att besöka lite olika förskolor, både kommunala och enskilda, så hittar du säkert något bra som du blir nöjd med!

Tommy Mattsson: Är det vanligt att kommuner budgeterar för uppföljningen av de entreprenörer man anlitar ? Detta borde ju vara en kostnad som tillkommer när man anlitar externa aktörer. 

UG – Henrik: Det är en kostnad med tillsynen, helt klart. Jag vet tyvärr inte hur det budgeteras, men med många fristående så ökar förstås kostnaderna.

PappaGöteborg: Var vänder man sig för att anmäla en förskola

UG – Henrik: Vänd dig till kommunen!

Sofia : Hej! Jättebra program, har bara en fråga: hur reagerar ni när hon sa att hon helst ville svara skriftligt? Vad tänker man då?

UG – Jorun: Att det är synd för det gör det omöjligt med ett samtal och följdfrågor.

Lisan: Känner verkligen igen allt detta som tagits upp. Detta gjorde att även jag och 12 andra slutade. 

UG – Jorun: Om du har tips så maila mig gärna.

Joakim brodin: Skrämmande att se... när jag jobbade som kocken på kungshamra förskola/Solna stad 1993 så hade jag runt 20 kr per barn och dag och det är ett par år sedan.

UG – Jorun: Ja, matbudgeten verkar variera rejält.

Nils: Hur stora löner har ägarna tagit ut? Har bolaget gett någon utdelning.

UG – Henrik: Holdingbolaget som sitter i topp i bolagsstrukturen har ca 11 miljoner kronor i vinst från 2012, som härrör från Hälsans. Det bolaget får allt högre soliditet.

M.K: Att det är fantastisk på hälsans Förskola är skitsnack.. Kenner

UG – Henrik: Många verkar hålla  med dig ikväll.

Mai: Jag är trött på detta! Vi börjar med knäckebröd och vatten sedan går vi till John Bauer utan fullständiga betyg och avslutar livet med blöj-vägning på carema och däremellan fas 3 jobb ! Tack för denna granskning bra jobbat ! 

UG – Henrik: Tack!

Andreas: Tyvärr en rättvisande bild av alla problem på Hälsans Kungsholmen...vi har en son där sedan 2013 

UG – Jorun: Har ni försökt att flytta honom?

SantaJenny: Vad bra reportage. Själv är jag förskollärare, och facklig ombudsman och även om kommunerna har varit ”snåla” i mina ögon i alla dessa år..... Kan inte förstå hur mycket staten, kommunerna då, ansvarar för granskningen av privata förskoleverksmaheten och tar sig inte ansvaret att LYSSNa på alla klagomål som kommit in i flera år!!!! Blir så rasande.... I Sverige har brostlingarna, de som inte tar på sig ansvaret för sina brott.... mera förmån och bättre villkor än barn och ungdomarna. Barn som är ett lands FRAMTID Skäms skäms ... Är spyfärdig Bra jobbat!!!

UG – Henrik: Tack för att du tittade!

per-ola: Ni har ju lagt stort fokus på maten. Tror ni att bristerna är lika stora när det gäller personalpolitik, material för barnen, personaltäthet mm? Har ni undersökt fler områden lika noggrant som maten?

UG – Henrik: Vi har sett brister på flera andra områden, bland annat de du nämner som personaltäthet och material. Kommunen har också konstaterat såna brister. Maten stack dock ut vilket gjorde att vi fokuserade på det.

Jan Lignell: En fråga som jag saknade i programmet var Kommunens ersättning till förskolan och vad pengarna skulle gå till. Skall kommunens pengar gå till att företaget skall expandera?? Jag bor i en kommun på landsorten där pengarna går till att driva förskolan, hyra mm men aldrig till att avsätta pengar till en nyetablering.

UG – Henrik: Pengarna ska gå till omsorg, till barnomsorg. Lokalhyra, löner, etc. Sen är det ju uppenbart här att förskolan expanderat kraftigt.

Johan: Mycket intressant program, Ni har inte fått någon kommentar eller försökt få det från Jan Björklund som äen har ett förflutet som skolborgaråd i Stocholm, hur han ser på sin partikompis. 

UG – Henrik: Inte hört nåt från Björklund. Reinfeldt hade visst kommenterat det på expressen.se.

Förälder: Hej vi har våra två barn på hälsans förskola Galaxen på Södermalm. De tog över efter en tidigare ägare och allt har blivit så mycket bättre sen dess, vi är väldigt nöjda. Har aldrig upplevt brist på mat (lämnar nästan alltid vid frukost) och vid inskolning var det god och vällagad mat...

UG – Jorun: Det är roligt att höra att ni trivs! Jag har pratat med andra personer med mycket god insyn från samma förskola som har en annan bild, men jag övertygad om en sak och det är att personalen gör sitt allra bästa. Jag har pratat med så många ur personalen som verkligen gör sitt allra allra bästa för att få det att gå ihop, trots låg budget.

Karlmarx: Årets resultat för BINA var 15 milj http://www.allabolag.se/5565929287/bokslut

UG – Henrik: Yes, 11 MSEK av det kommer från försäljning av aktier i Hälsans förskola. De gjorde om bolagsstrukturen för en tid sedan.

apelsin: Om man tittar i mailen så har maten blivit världens grej dem senaste veckorna på hf

UG – Jorun: Vilka mail?

Vezir: Hur mycket förlorade de i vinst när de höjde 9kr till 17 kr ?

UG – Jorun: De har just höjt, så det vet man inte än.

Jenna : Varför granskar ni en förskola som inte ens existerar och varför granskar ni inte vad vi får för mat nu???

UG – Henrik: Nacka? Det är relevant eftersom mönstret upprepat sig.

Mina: kan ni granska andra förskolor?? 

UG – Jorun: Om vi får in bra tips!

Johan Salomonsson: Efter att ha sett ug ikväll så blir jag heligt förbannad över hur sån motbjudande girighet, på bekostnad av våra kära barn, tillåts få råda i Sverige anno 2014!!! Utan tvivel på gränsen till kriminellt. Fy f_n!

UG – Jorun: Tack för att du tittade.

anonym: Jag blir chockad... en heldags hälsosam kost per barn för 10kr... Det är katastrofalt att sånt sker, undra vad ägarna äter för mindre än 10kr som är hälsosamt.

UG – Henrik: 10 spänn är inte mycket, nej.

Robert Grönholm: Kommer det som uppdagats få några rättsliga efterföljder? Det de har gjort måste vara olagligt ? Falsk marknadsföring?

UG – Henrik: Det återstår att se!

Laura: Utifrån era stickprov varierade kostnaden för maten mellan 15-30kr i kommunala förskolor. Hur kan man som förälder kolla upp det innan man tar beslutet var man vill placera sitt barn?

UG – Henrik: Fråga! Fråga förskolechefen, fråga din kommun!

sanningen: Jag är chockad,hur långt kan man gå,för att tjäna pengar.Tydligen hur långt som helst.Ägaren borde få förbud att driva verksamheten.Jag får svårt att somna ikväll,jag är så förbannad,att någon skor sig på allas våra barn

UG – Henrik: Många har reagerat som du, tack för ditt inlägg.

Peter: Ett av de viktigaste ug programmen någonsin. Heder till den personal som ställde på intervjuerna !

UG – Jorun: Ja, det var stort att de valde att ställa upp öppet och berätta. Viktigt och de ska verkligen ha all heder.

Birgit Johansson: Hur skall vi få kommunen att fatta sitt ansvar för barnen och skattebetalarnas pengar, begriper de hur man skall upphandla en verksamhet eller stoppar de huvudet i sanden? Heja Uppdrag granskning!!

UG – Henrik: Man får hoppas de gör sitt jobb, helt enkelt.

Markus: Jag sitter som ordförande i en ekonomisk förening som driver en förskola utan vinstintresse. Vi har det jättesvårt att få det att gå runt, att se detta gör mig bara förbannad. Främst är det kommunernas dåliga kontroll som gör mig arg, det verkar vara samma överallt, ”Vi frågar ledningen och de säger att det är bra!” att faktiskt åka ut och titta verkar inte ha slagit dem. / Tack för ett utmärkt program, ursäkta men jag behövde vräka ur mig lite. 

UG – Henrik: Tack, det är bra med ventiler!

Mona borg: Jag är utb förskolärare o blir så förbannad.Hur kan det vara möjligt att tjäna pengar på våra barn o framtid. Jag blir nyfiken på vad maten får kosta per dag o barn per dag i kommunala förskolor ,skola. Nu får det vara nog .MVHMona

UG – Jorun: Titta på tidigare svar i chatten angående matbudget.

Helsingborgaren: jag måste säga att det var nästan komiskt att höra grundaren svar i slutet av programmet. Det var ju samma svar som dom anställda hade fått som ni har kommit i kontakt med. Kommunen borde göra icke annonserade besök hos alla deras dagis och gå igenom allt i deras verksamhet och e dom näringsförbud på momangen. En nationellt bojkott av företaget och och personerna bakom företaget är enda som hjälper tror jag. kommunerna måste vara bättre på att utreda klagomål och agera snabbare och kommunicera mellan varandra och göra bättre efterforskningar om förtag som vill etablera sig. 

UG – Henrik: Oannonserade besök känns ju spontant som ett måste för att komma åt vissa saker. Tack för ditt inlägg.

Jonas: Tack Jorun & Henrik för ett bra reportage ! Det framgår med all önskvärd tydlighet att detta är en helt samvetslös person som blåljuger i svensk TV utan att blinka – en galning helt enkelt . Hur kan han få driva verksamhet ocb bli rik med mina skattepengar . Vem granskar verksamheten ?. En sådan verksamhet skall ju stängas ner omedelbart Det är ju tydligt att om man är helt samvetslös så går det att driva verksamhet o skita i allt! man hinner tydligen bli rik under tiden. Svenska systemen är känsliga för denna typ av angrepp från samvetslösa personer. Vi behöver sätt upp system som inte så lött kan utnyttjas. Jag tycker inte denna typ av verksamhet borde få bedrivas i aktiebolagsform då intressena krockar. AB – lagen säger ju att ett av huvudkraven för verksamheten är att den skall bedrivas med vinst. Då får man sådana här avarter. Jag hoppas innerligt att denna person blir av med samtliga förtroende uppdrag. 

UG – Jorun: Oj, det var hårda ord. Det är kommunen som granskar privata förskolor.

Kakka: Är så glad att detta sändes idag. Jobba på hälsans förskola Rinkeby men sa upp mig ganska fort när man märkte vad det va för några som drev det. Det va jobbigt att se reportaget att det pågår fortfarande. 

UG – Jorun: Roligt att du tittade.

Nalle: Bra att ni granskar och avslöjar sådana här skräckexempel på förskola.Men-Era program handlar alltid om skräckexemlen! Det finns mängder av privata förskolor som är alldeles utmärkta.Varför inte granska förskolor i allmänhet och ställa dessa mot de komunala förskolorna? Sådana granskningar gör ni aldrig! Många tittare tror att kvällens program är typiskt för privata förskolor.Ni gjorde likadant med insla om åldringsvården-visade bara skräckexemplen.Carema exvis.Privat åldringsvård är lika bra som offentlig.Era program ger inte en total och rättvisande bild eftersom ni bara tar upp skräckexempel enligt ova!

UG – Henrik: Jag tror ändå inte att de som tittar drar alla över en kam. Risken finns förstås. Kan inte avstå granskning på grund av det.

Sara: INGENTING inom media är oberoende kan jag lova, även om det säga att det är det. Uppdrag granskning skulle inte existera utan skandaler så det är ju självklart att det är det man vill visa och det man söker efter.

UG – Henrik: Vårt uppdrag är ju att blottlägga missförhållanden.

Gustaf: Får jag inget svar på min fråga skall jag absolut avsluta min betalning av tv-licensen! Så fruktanvärt dåligt!

UG – Moderator: Hej Gustaf! Då var det tur att jag hittade just ditt inlägg bland alla 800 frågor som har kommit in hittills. Kan inte minnas att jag snubblat över din första fråga men lovar att skicka den till reporter eller redaktör när jag gör det. Tack för att du deltar!

Magdalena: Ett tillägg till kommunens ansvar bara: kommunen tittar ju på årsredosvisningar etc för att se om något ”sticker ut” men tillsynsmässigt är målet att ha en tillsyn vart fjärde år. De korskollar inte heller – alltså ser man inte på t.ex. matbudget versus vinst när de tittar. Mycket lätt att allvarliga brister faller mellan stolarna.

UG – Henrik: Du har troligen en poäng!

Kms: Jag känner att fokus på barnen försvinner mer och mer i debatten om Sveriges förskolor. Detta upplever jag har förvärrats sedan privata verksamheter kunnat etablera sig med skattemedel. Håller ni med? Super reportage!

UG – Henrik: Tack! Klart att barnen måste stå i fokus när man pratar barnomsorg.

Mina: Jag såg UG om hälsans förskolan och blev förstås väldigt chockad . Jag önskar att ni kunde granska andra förskolor med . För jag som förälder har också haft många klagomål gällande mina barns förskola som många andra förälder men ingen tog oss på alvar. Ville gärna veta om man kan vända sig till er nu när verksamhetschefen inte lysnar?

UG – Henrik: Mejla gärna på granskning@svt.se

Frida: Jag såg precis programmet och kom att tänka på en sak. I skolan där jag går(åk 8) har vår hkk-lärare 10 kr/elev för varje lektion. Detta ska räcka till en ”smakportion”, dvs en portion som är ungefär som ett mellanmål, om jag ska jämföra med nåt. På Hälsans fsk skulle det tydligen räcka med 12 kr för en hel dag! Det går inte. Ville bara säga det.

UG – Henrik: Tack för inlägget!

Bella: Det är tänkt att vi ska skola in vårt barn på Hälsans förskola på Kungsholmen nästa vecka, det blir nog inget med den saken nu. Jag skulle dock gärna vilja veta er bedömning av eller hur ni upplever de så kallade förbättringar som gjorts.

UG – Jorun: Det är en stor höjning de gjort av matbudgeten. Från 12 till 17 kronor. Det viktigaste för företaget är ju såklart att inte tappa kunder/föräldrar, och för att lyckas måste de få bukt med problemen. Så – gå dit och känn efter. 

Michael: Vad tror du det egentligen beror på att tillsynen är så passiv; och hur ska det skärpas; jag menar rent effektivt och praktiskt; vad tror du?

UG – Henrik: Jag tror kommunerna kan lära av varandra. Oanmälda besök känns som ett måste. Ställa bättre frågor, intervjua fler berörda. De hade ju inte pratat med kockarna vi träffat, t ex.

Blivande förskollärare: Tack UG för ett kanonbra program, skönt att TV licensen kommer till nytta. Jorun var jätteduktig och Janne var nästan ovanligt arg!

UG – Jorun: Tack. Ska hälsa Janne också...

Karl: Mat för 10 kr per dag....hur tänkte han egentligen.. Delat på fyra portioner... Man får knappt vatten för de pengarna..

UG – Jorun: Det är lågt. Helt klart.

Förskollärare: Riktigt bra reportage! Det jag som förskollärare saknar i reportaget är en tydligare bild på hur lite barnen faktiskt får i sig! På min förskola får barnen bra måltider, men jag ser barn som vissa dagar äter max 1/4 dels potatis. PÅ EN HEL DAG. Tror många föräldrar skulle gråta om dom visste hur lite mat deras barn faktiskt får i sig under en dag på förskola.

UG – Henrik: Just maten är väl det första många föräldrar frågar om vid hämtning. Alla vill ju att de små ska äta sig mätta.

Hans: Hej och tack för ett bra program. Lika upprörd som man blir av att höra om bristerna i förskoleverksamheten med fokus på ledningen blir man av att höra att kommunerna inte verkar klara av att granska och ta hand om de klagomål som kommer in. Är det dags att granska denna del som ett nästa steg? De verkar ju inte ha metoder nog att ens ha en teoretisk chans att klara av sitt uppdrag.

UG – Jorun: Jag tycker inte heller att det verkar helt stabilt.

Tobbe: LÄnge leve Ug

UG – Jorun: Hej och tack.

Sara: Hej, vi har haft vårt barn på Hälsans förskola Kungsholmen sen starten. Vi är väldigt nöjda och vi tycker att det är underligt att ni bara tar in kommentarer från missnöjda föräldrar? Det har funnits framförallt en förälder som triggat ett antal andra föräldrar. Vet inte varför jag betalar tv-licens när ni kör denna skjutjärnsjournalistik. Ingen nyansering över huvudtaget. Janne är rent obehaglig.

UG – Henrik: Hade vi bara haft rapporter från en förälder på en förskola hade det inte blivit något prorgram. Nu fick vi vittnesmål från fyra år från ca 25 personer på alla nivåer. Då kände vi att vi kunde motivera en granskning.

LL: Varför jobbade ni inte hårdare att få tag i vd för en intervju, ni kunde ju åkt till deras kontor som Janne brukar göra.

UG – Jorun: Nu fick vi en intervju med ägaren, och nöjde oss med det.

Erika Strömdal: Har ingen fråga, vill bara säga att jag blir så glad och imponerad över Joruns journalistik och skarpa frågor. Jobbar själv som förskollärare och ämnet berör. Maten i Karlstad är bättre men inte mycket. 15 kr tror jag. Det är bedrövligt att det ska till tv för att det ska hända något. Tack för att ni gör riktiga granskningar/ journalistik!! 

UG – Jorun: Tack Erika.

Hanna: Det bästa man har i det här livet är ens barn. Ofattbart att sådana företagsägare behandlar våran ögonsten så illa. Licensen bör dras ifrån sådan företag som inte sköter våra ögonsten som det utlovats och aldrig jobba med sådan verksamheten.

UG – Henrik: Tack för inlägget!

UG – Henrik: Ber om ursäkt om jag inte hinner ge alla svar, ni är många som frågar ikväll!

annram: Det jag sitter och tänker på är att de kommunala förskolorna inte är så långt ifrån hälsans förskola, besparingarna inom kommunal förskola är otrolig just nu. Jag tycker även att UG borde granska kommunala förskolor när det gäller kostnader/barn, barngruppers storlek, säkerhetsfrågor m.m har jobbat inom förskolan i 35 år nu, nu är det verkligen bara ekonomi som räknas, jag undrar var skollagen kommer in?...

UG – Henrik: Finns säkert uppslag bland kommuner med, vi tar tacksamt emot tips.

Janne: Finns det mer att gräva i det där ägaren säger och de slitningar som han påstår har varit med cheferna, eller bedömer ni det bara som en undanflykt? 

UG – Henrik: Kanske kan finnas mer, vi följer utvecklingen och avvaktar.

Murat: Tack för att ni granskar jätte bra program tack

UG – Henrik: Tack Murat!

Marte: Otroligt bra program! Mitt hjärta fylldes med värme när jag såg det här programmet. Jag känner trots all granskning osv att Hälsans Förskola ska lägga ner helt och hållet. Hur kan kommuner agera såhär passivt?! Min fråga är : Tror ni inte att den här verksamheten kommer att vara tvungna att dra ner på något annat nu när det höjt budgeten för mat? Det är ju ändå ganska tydligt att ägarna är ute efter att tjäna pengar! 

UG – Jorun: Svår fråga för mig att svara på. Jag hoppas att de inte kommer att dra ner på något annat i verksamheten för att höja matbudgeten.

Lisan: Jag tycker hälsans förskola i Gottsunda i Uppsala behöver även granskas

UG – Jorun: Tipsa oss gärna.

Rolfuno: det talades i programmet om hög personalomsättning. Hur hög?

UG – Henrik: T ex på Kungsholmen hade alla i personalen slutat efter det första verksamhetsåret.

Kristoffer: Det nämndes i programmet att Stockholms kommun skall granska Hälsans förskola under våren. Vad finns det för möjligheter för mig som förälder att ta del av den? 

UG – Henrik: Stora möjligheter, kontakta kommunen bara. Dokumenten är offentliga.

Sandra: Jag har min son på Hälsans förskola i Uppsala och har från dag ett varit jätte nöjd och alltid känt mig trygg. Det känns som problemen ligger i förskolorna i Stockholm. Efter detta känner jag fortfarande stort förtroende för pedagogerna, som gör ett superbra jobb, och som kanske nu måste ”försvara” sig. Jag tycker också det är dåligt av ledningen att de gjort som dem gjort så att så många familjer fått lida. Förstår inte hur det kan vara så stor skillnad. 

UG – Jorun: Jag tror precis som du att personalen på förskolan gör ett riktigt stort jobb. Det är inte där problemet ligger eller någonsin har legat.

Kruzze: Hur vanligt är det att förskolor har en egen kock? Tycker det låter som HF har en bra ambition men inte nått ända fram.

UG – Henrik: Håller jag med om, en egen kock är det inte alla som har. De har ett större kök som lagar åt flera förskolor, så alla har inte egna dock.

Hanna: vad kan man kräva som anställd på förskola om maten är ”dålig” och cheferna inte förändrar situationen pga budjetbesparingar?

UG – Jorun: Det du kan göra är att anmäla till kommunen (om det nu är en privat förskola alltså, annars är det skolinspektionen).

Ulf: Varför har ni fokuserat reportaget just på maten? Förmodar att det var brister i pedagogik och säkerhet också? Är inte säkerheten egentligen ännu viktigare? Eller är det reportagetekniskt lättare att använda sig av maten?

UG – Henrik: Vi tar ju upp brister i säkerhet och personalomsättning också. Maten stack ut, har aldrig hört såna hör vittnesmål tidigare från kockar.

Leif Sjödin: Ni gör ett otroligt bra jobb. Om det inte vore för er skulle sånt här bara fortsätta.

UG – Henrik: Tack Leif!

AbEb: Bönder kan få djurförbud för mindre och de är inte alltid tidsbestämda. Påföljden för de som bedriver social verksamhet för skattepengar med undermålig kvalitet borde vara ”skattesocialt näringsförbud”. Det går inte att dra alla ägandeformer över en kam. Felet ligger i att en del har fel värdegrund oavsett om de är ägare eller anställda. Ge ägarna, styrelsen och ansvarig VD ett näringsförbud enligt ovan. Hur djävla svårt kan det vara att få ordning i ett samhälle.

UG – Jorun: Tack för att du tittade.

Gustaf: Så flat har jag aldrig sett Janne Josefsson! Vad beror detta på? Varför konfronteras inte denna slämmiga företagare med alla bevis som framkom i programmet, är det pga etnicitet? 

UG – Henrik: Janne flat? Ikväll? Jag tyckte han var superladdad.

Farmor och mormor: Kan verksamheten vara kriminell? Detta luktar bedrägeri! Både företaget och kommunerna är medskyldiga!

UG – Henrik: Starka ord farmor och mormor!

Elisa: Tycker kontrollen av allt på förskolor skall ske oftare,från mat till personal,tycker att ”vem som helst med gott munläder” får starta Förskola idag! Skärpning Kommunerna! Och håller med om att UG är anledningen till att jag betalar TV licens! Tack för jättebra reportage/program!

UG – Henrik: Tack Elisa!

Tobias Bergman: Beröm till Jorun som stod på sig när svar blev ”hängande” i luften från tillsynsansvarig. Bra reportage! Men jag blir såå orolig när kontrollerna inte funkar. Härligt att se kocken Emerson visa ryggrad till skillnad från ägarna och grundarna av hälsans förskola. 

UG – Jorun: Tack.

Ja, Emerson får man stort förtroende för.

Roger: Heja!!!! På dem bara!

UG – Henrik: Vi gör vad vi kan.

Stina: Det är fel att det är kommunernas ansvar att granska. De kan inte sånt. De bara betalar ut skattepengar i godan ro. Granskningen bör vara statligt. 

UG – Henrik: Tror många kommuner kämpar med det här.

Jenny: Som förälder har man väl ändå rätt till god omsorg av sina barn? Borde inte kommunen kunna ställas till svars när de indirekt erbjuder sina medborgare så undermålig omsorg? 

UG – Jorun: Ja man ska helt klart kunna lita på att förskolan tar väl hand om ens barn. Om man tycker att kommunen gör ett dåligt jobb i det här fallet så anmäler man komunen till skolinspektionen.

gäst: årets kock-Emerson

UG – Jorun: Ska hälsa honom det.

Nära: Dom äger även byggbolaget som dom återinvesterar pengarna i och renoverar förskolorna med

UG – Henrik: Bolagsstrukturen har flera företag, japp.

Pelle: Ni är superduktiga!:-)

UG – Henrik: Snällt sagt, Sara!

PIA: Jag trodde chatten var till för att ställa frågor till journalisterna. Varför alla dessa Tack för att du tiitade, Tack för att du gillade programmet......osv. Vad är detta? Svara på frågor!!!!!!!!!!!!

UG – Henrik: Har inte sett några frågor från dig, tyvärr.

Niklas: Hur kommer det sig att ni gillar att ställa kritiska frågor men inte att svara på kritiska frågor? 

UG – Jorun: Har du skickat en kritisk som vi missat? Det ramla in så många så jag hinner inte se allt. Skicka gärna igen!

Annika: Tack Jorunt för ett väldigt bra reportage. Du fick fram det viktiga utan att gå över gränsen. Snyggt jobbat!

UG – Jorun: Tack Annika.

Kalle Karlsson: UG borde göra ett program som belyser hur dålig kontroll de har som är satta att kontrollera. I program efter program och även i detta program så skall alltid de ansvariga som har som sin uppgift att granska, efter UG:s granskning påbörja sin granskning. Gör ett program där ni generellt fråga alla som har ansvar för granskning om de har full kontroll även innan UG kommer.

UG – Henrik: Tycker vi granskade granskarna lite grand i kväll i alla fall.

Förälder galaxen.: Vi har barn på HF Södermalm och har sett stora förändringar sen vi startade för snart ett år sedan. Det har funnits brister men det mesta har åtgärdats som vi velat och annars har det lösts på bästa sätt. Jag hoppas att vi inte är blinda, jag ska själv granska förskolan och vara med då och då för att hålla koll!!!

UG – Henrik: Låter bra, hoppas ni blir nöjda framöver!

Elisa: Janne Josefsson gjorde som alla i UG ett VÄLDIGT bra jobb ikväll STORT TACK! Och det berodde ej på etnicitet,Janne var som vanligt BRA!/Elisa

UG – Henrik: Var etniciteten kommer in fattar jag inte. Tack för berömmet!

Karlmarx: Det slog mig plötsligt.... kan nite ni få Mello-budgeten och göra dubbelt så många såna här bra program?

UG – Henrik: Den passar vi vidare, uppåt.

Daniel: Eftersom förskolor innefattas av skollagen och är ett led i utbildning borde väl skolverket granska förskolor precis som de gör med kommunala inrättningar. Uppenbarligen fungerar inte kommunens granskning i alla lägen. 

UG – Henrik: Jag skulle inte bli förvånad om tillsynsansvaret kommer förändras inom de närmsta åren.

oförstånde: Jag har mitt barn på Hälsans förskola på Kungsholmen sedan ett par månader tillbaka och är mycket nöjd med helheten. Allt från pedagogik, personal och mat till ett märkbart engagemang från ledning i alla frågor. Känner inte igen något av det som beskrivs och får en känsla av att ni hakat upp er på några temporära felaktigheter och sedan spunnit rejält på dessa i sann överdramatisering. Det hade varit intressant om ni försökt fånga upp fler perspektiv i reportaget och frågat föräldrar hur de upplever verksamheten idag. Nu bygger det på ett fåtal besvikna individers berättelser som säkert har bäring men som knappast är den generella uppfattningen. Man bör vara aktsam när man generaliserar och vinklar. Särskilt när man har ett objektivt uppdrag av svenska folket. Det är med glädje och trygghet jag lämnar mitt barn på Hälsans förskola imorgon.

UG – Jorun: Om du haft ditt barn i ett par månader på Hälsans förskola på Kungsholmen så har ni kommit dit efter att det värsta kaoset lagt sig, förskolan tagit åt sig av kritiken, och till och med höjt matbudgeten. Jag är glad att du trivs, men det betyder inte att alla andra som berättar om hur Hälsans förskola varit inte är relevanta. Det är till och med kanske just dom som gjort att du idag kan känna dig trygg.

UG – Moderator: Nu är klockan 22:00 och det är dags för chatten att stänga.

UG – Henrik: Nu säger jag tack till alla – fint att ni tittade ikväll. God natt och hör av er med tips till granskning@svt.se – vi står och faller med er tittare.

HH: Tack för ett bra program. Känns som UG borde sändas varje dag med nya inslag. Ni gör ett fantastisk jobb och får till förändringar och låter ”Skitstövlar” få göra bort sig själva i TV. Såg att ALLA Hälsans Förskolors hemsidor är nerlagda. Undrar vad det beror på. Tack för en mycket bra samhällsinsats. JOBBA PÅ! :)

UG – Jorun: Tack.

UG – Moderator: Tack till alla som har varit med och ställt frågor! Hoppas att ni har fått svar eller lyckats hitta svaret på er fråga.

UG – Jorun: Tack och god natt!

UG – Moderator: Nu stängs chattrummet snart men det går att läsa chatten på svt.se/ug om en liten stund. Tack för i kväll!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hälsans förskola

Mer i ämnet