Personer i samtal där en intervjuares mikrofon riktas mot en annan person klädd i en svart och vit rutmönstrad kavaj. På den högra sidan av bilden pekar en man på en skärm med flera bilder och text, med numret ”321” i gult. Bilderna visar olika scener relaterade till ett ämne för diskussion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En sjungande journalist – och spion? Se vilka tre orsaker som kan ha resulterat i att Xuefei Chen Axelsson utvisades från Sverige. Foto: SVT

Därför kan kinesiska Xuefei Chen Axelsson ha utgjort ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hur kan en sjungande 57-årig journalist som gillar matlagning och trädgårdsarbete, samtidigt kunna bedriva säkerhetshotande verksamhet mot Sverige i över tio år?

Uppdrag granskning har tillsammans med GP kartlagt Xuefei Chen Axelssons liv och hittar tre möjliga orsaker till hennes utvisning.

I april i år kunde Uppdrag granskning tillsammans med Göteborgs-Posten avslöja att den svenska regeringen beslutat att utvisa den kinesiska journalisten Xuefei Chen Axelsson.

Säpo vill inte berätta vad hon ska ha gjort för att bli utvisad. Men Uppdrag granskning och GP har kartlagt hennes tid i Sverige och ser tre möjliga orsaker.

Bevakar kinakritik – utan att publicera

Den 57-åriga journalisten har återkommande dykt upp vid Kinakritiska sammankomster. Hon har filmat, fotograferat och intervjuat personer, men utan att publicera något.

– Vi har tidigare rättsfall på att regimen i Kina använder sig av individer under täckmantel som journalist för att inhämta kunskap eller påverka, säger Fredrik Hallström, operativ chef Säpo.

Se hela granskningen:
Täckmantel: Journalist

Xuefei Chen Axelsson skriver till Uppdrag granskning:

”Jag var inte där för att övervaka någon. Jag gick dit för att höra olika uppfattningar och för att se om något var värt att rapportera om. Jag kunde inte publicera om alla evenemang.”

Hjälper den militära underrättelsetjänsten

Mejl visar att hon har försökt få svenska lärosäten att bjuda in delegationer från kinesiska universitet – som i flera fall kan kopplas till kinesiska försvarsmakten, cyberattacker och den militära underrättelsetjänsten.

– Detta förklarar intresset från svenska myndigheter för den här journalisten. Det tyder på att hon står i kontakt med den kinesiska underrättelsetjänsten, säger Kinaexperten Alex Joske.

Chen Axelsson skriver att hon inte kände till kopplingen till den militära underrättelsetjänsten.

Kollega med avslöjad spion

När Chen Axelsson kom till Sverige 2006 arbetade hon som frilansjournalist på den kinesiska dagstidningen Folkets dagblad. Hennes enda kollega var en man vid namn Lei Da.

Han pekas ut som underrättelseofficer för den kinesiska säkerhetstjänsten i två tidigare rättsfall av flyktingspionage i Sverige.

– Folkets Dagblad har varit det vi kallar för en plattform för den kinesiska underrättelsetjänsten, sa Säpo:s expertvittne under rättegången i ett av fallen 2018.

Chen Axelsson skriver att de arbetade på olika avdelningar av tidningen och att hon inte kände till Lei Das aktiviteter. Hon förnekar alla anklagelser om att hon utgjort ett säkerhetshot mot Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.