”Det känns orent”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Michaela Fletcher är numer den högsta politikern i Österåker. Efter att ha sett Uppdrag Gransknings reportage så kallar hon makarnas Sundströms kopplingar till grevefamiljen för ”orena”, men hon tycker att Ingela Gardner Sundström kan sitta kvar som ordförande i kommunfullmäktige.

Kommunen gav vid flera tillfällen den rika grevefamiljen Douglas bygglov på felaktiga grunder, samtidigt så hade den ansvarige politikern Jan Olov Sundström, och hans fru Ingela Gardner Sundström, som då var kommunstyrelsens ordförande, flera privata relationer till grevefamiljen. Bland annat fick paret 180 000 kronor i rabatt varje år, på arrendet av marken där paret startat en friskola. Den som gav rabatten var Carl Douglas själv. Och för att starta friskolan från första början så fick paret också låna pengar av någon i grevefamiljen. 

Michaela Fletcher har tagit över den roll i kommunen som Ingela Gardner Sundström tidigare hade som kommunstyrelsens ordförande. Hon har sett Uppdrag Gransknings reportage, och säger att hon tycker att relationerna mellan makarna Sundström och grevefamiljen Douglas inte känns helt ”rena”.

Kommungranskarna – Österåker

–Arrendet och lånet var en nyhet för mig. Det visste jag inte om, och det känns inte riktigt rent, säger hon.

Kommunen gör ingen polisanmälan

Samtidigt säger Michaela Fletcher att hon inte tycker att kopplingarna till grevefamiljen känns så allvarliga, eftersom Ingela Gardner Sundström numer bara finns i kommunfullmäktige, även om hon sitter som ordförande där.

–Den reella och exekutiva makten ligger hos kommunstyrelsen och mig som högst ansvarig.

Kommunen kommer inte heller att göra en polisanmälan, säger moderatpolitikern Fletcher.

–Nej, det här är ju en sak mellan två stycken parter, utan då handlar det mer om vad som är rent eller orent, och hur hon isåfall kan vara i någon beroendeställning, och det har hon själv sett att hon inte är.

Istället ska Gardner Sundström själv bestämma om hon vill polisanmäla sig själv, tycker Fletcher.

–Jag tycker att hon själv ska rannsaka sig själv och se om det här skulle vara någonting.

”Alla invånare behandlas lika”

Grevefamiljen Douglas fick gång på gång tillstånd från kommunen att bygga, fälla träd, eller spränga bort berg, på mark som både är strandskyddad och där det råder trädfällningsförbud. Trots det menar Michaela Fletcher att hennes bild är att alla invånare behandlas lika i Österåker, och hon är noggrann med att hon inte tycker att man borde kalla Carl Douglas marina i Säbyviken för ett svartbygge.

–Det är inget svartbygge. Markägaren har byggt i god tro. Två eniga byggnadsnämnder har lämnat bygglov.

Men alltsedan Högsta förvaltningsrätten till slut gav grannarna rätt i att grevesonens bygglov för en båthall var felaktigt, så har kommunen vägrat att skicka krav på rivning av båthallen tilll Carl Douglas. Istället gör man nu om detaljplanen för Säbyviken, där båthallen ska ritas in. Mikaela Fletcher tycker att byggnadsnämnden gjort rätt som låtit bli att kräva en rivning.

–För vi kan bli skadeståndsskyldiga för det här, och sedan ett halvår senare så gäller detaljplanen och då får båthuset finnas på plats.

Programmet sänds klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna – Österåker

Mer i ämnet