Gång på gång har grevefamiljen Douglas i Österåker fått tillstånd att bygga, fälla träd, eller spränga bort berg för att bygga i och runt sin marina i Säbyviken. En enig moderatledd byggnadsnämnd i Österåker kommun har gett tillstånd varje gång, trots att marken inte får bebyggas. Och tillstånden har givits utan att kommunen kontaktat närmaste grannen Kåre Santesson, som kämpat länge emot just exploateringen av det strandskyddade området.
– När man vänder sig emot alla lagar och bestämmelser, så reagerar folk till slut. Men ”vad slottet vill, det går alltid igenom”, det har vi alltid sagt här, säger han.
Bland de största markägarna i Sverige
Uppdrag granskning har vid upprepade gånger försökt att nå byggnadsnämndens dåvarande ordförande, moderaten Jan Olov Sundström, men han har avböjt att låta sig intervjuas. Under hans tid som nämndordförande fick grevefamiljen sex olika bygglov eller dispensbeslut för Säbyviken, samtliga positiva för grevefamiljen. Byggnadsnämndens nuvarande ordförande Hampe Klein, (M), medger att man borde frågat grannarna.
– I det här fallet kanske det vart lämpligt att fråga närmaste granne. Men jag var inte med på den tiden och därför kan jag heller inte svara för hur man resonerade, eller för vilka grannar man valde att inte fråga, säger han.
De som äger marinan är familjen Douglas på Rydboholms slott. Greve Gustaf Douglas har under många år varit en av Sveriges rikaste och största privata jordägare. Han är mångmiljardär och sitter också i moderaternas partistyrelse. Och grevefamiljen har bland annat genom sitt markägande haft en tydlig särställning i den moderatstyrda kommunen. Numera är det äldste sonen, Carl Douglas, som tagit över det mesta av familjens ägor däribland marinan i Säbyviken.
”Flera tusen kvadratmeter har bara försvunnit”
Ett av byggloven som kommunen gav till Carl Douglas gäller en tillbyggnad på ett båtgarage i Säbyviken. En 276 kvadratmeter stor båthall, på strandskyddat grönområde som egentligen inte får bebyggas. Inte heller när det gällde båthallen frågade kommunen grannarna, men när Kåre Santesson och en annan granne – Gustav Eurén – överklagade bygget så gav domstolen dem rätt.
– Man har gång efter annan har beviljat väldigt vidlyftiga bygglov i ett grönområde, där det råder utökat strandskydd. Man har inte bara gjort det en gång, utan man har gjort det två gånger, tre gånger, fyra gånger, fem gånger. Flera tusentals kvadratmeter har bara försvunnit som tidigare har varit för allmänheten, säger Gustav Eurén.
Den första domen överklagades av grevefamiljen, och när grannarna fick rätt i nästa instans så överklagades domen även där. Men Högsta förvaltningsdomstolen gav slutligen familjen Eurén och Kåre Santesson rätt. Bygglovet för båthallen upphävdes då och i Mark- och miljööverdomstolen konstaterades att Carl Douglas inte får bygga på strandskyddat område.
Medger att man bryter mot lagen
Ett domstolsbeslut som upphäver ett bygglov innebär normalt att kommunen kräver att bygget rivs. Men istället för att göra det, försöker kommunen nu att i efterhand göra bygget lagligt, genom att helt enkelt göra en ny detaljplan för området och rita in båthallen. Och detta gör Österåkers kommun trots att länsstyrelsen säger att man inte får göra så.
–Det är länsstyrelsens skrivning ja, säger Hampe Klein, (M).
Reporter: Men har de fel? Har länsstyrelsen fel?
–Nej.
Reporter: Varför följer ni inte lagen?
–Vi har inte sagt att vi inte ska följa lagen, säger Hampe Klein.
Reporter: Ni bara vill inte göra det nu?
–Helt rätt. Är det så att det inte... Jag förstår inte vad du tycker är konstigt med det här.
Hela reportaget sänds klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.