Makarna Sundström tillhörde under ett drygt decennium den absoluta makttoppen i Österåker kommun. Jan Olov Sundström som byggnadsnämndens ordförande, och Ingela Gardner Sundström som kommunstyrelsens ordförande. OBS! Bilden är ett montage. Foto: SVT/Österåkers kommun

Toppolitiker får 180 000 i rabatt av grevefamilj – varje år

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Gång på gång gav byggnadsnämnden i Österåker grevefamiljen lov att bygga på strandskyddad mark. Samtidigt bjöds nämndens dåvarande ordförande Jan Olov Sundström på en mångmiljonrabatt på ett arrende av grevefamiljen.

Ingela Gardner Sundström och hennes man Jan Olov Sundström är moderata politiker. De har under ett drygt decennium utgjort den absoluta politiska makten i Österåker, Jan Olov Sundström som ordförande i byggnadsnämnden, där alla bygglov till marinan i Säbyviken behandlades, och Ingela Gardner Sundström som kommunstyrelsens ordförande. Nu kan Uppdrag granskning avslöja att paret under hela sin tid vid makten tillsammans hade en hemlig relation till grevefamiljen Douglas.

Sedan början av 2000-talet driver paret Sundström en egen friskoleverksamhet vid sidan av sitt politiska engagemang. Men för att kunna bygga upp verksamheten behövde paret pengar, men varifrån de kom har varit okänt fram tills nu.

Kommungranskarna – Österåker

Reporter: Du sa att ni fick ett banklån, var det bara via banklån ni finansierade det här bygget?

– Vi var tvungna också att göra en inteckning i vårt eget hus och vi var också tvungna att ha ett större aktiekapital än normalt, säger Ingela Gardner Sundström.

Reporter: Så det är bara banklån och inteckning på ert eget hus alltså?

– Vi har ett lån från en privatperson också.

Reporter: Vem var det?

– Jag vet inte om den personen vill att vi uppger det här, eftersom det är en relation mellan oss.

Reporter: Jag har ju information om att den personen är i grevefamiljen. Stämmer det?

– Det finns en person i den familjen som har lånat oss pengar, ja.

Aldrig anmält jäv

Men trots lånet som politikerparet fått från någon i grevefamiljen, så tycker inte Ingela Gardner Sundström att de befunnit sig i någon beroendeställning till den rika markägaren.

– Nej. Det lånet har vi fått på villkor som tecknades innan vi var tillbaka i politiken överhuvudtaget, så det löper och går bara. Vi har aldrig någonsin blandat ihop de här sakerna med varandra, säger hon.

Reporter: Fast man kan ju naturligtvis säga upp ett lån om man vill det?

– Ja, det kanske man kan, men det har aldrig föresvävat mig.

Under alla år vid makten har makarna Sundström hemlighållit det privata lånet och så vitt Uppdrag granskning kunnat se så har de heller aldrig anmält jäv då beslut som rör grevefamiljen kommit upp. Och när lånet tecknades 2002, fanns fru Sundström i politiken, dels som ledamot i kommunfullmäktige, dels som ordförande i byggnadsnämnden under några månader innan hon lämnade vidare ordförandeklubban till sin man.

Rabatt på 180.000 kronor

Men i årsredovisningarna för friskoleverksamheten finns ytterligare en intressant detalj. Det står att marken där skolan ligger är arrenderad. Och den som visar sig äga marken enligt Lantmäteriet, är ingen mindre än Carl Douglas själv. Några av kommunens högsta politiker under den tiden har alltså dels ett privat lån från någon i grevefamiljen, dels arrenderar de Douglas mark. Och samtidigt beviljar Jan Olov Sundström bygglov och dispenser gång på gång till samma grevefamilj. Men Ingela Gardner Sundström tycker inte att hon och hennes man befunnit sig i beroendeställning till grevefamiljen.

– Jag har aldrig upplevt det på det viset faktiskt, det kanske låter jättekonstigt men det här är ett helt, en helt affärsmässig relation, säger hon.

Men det stannar inte där. Förutom det privata lånet, och att makarna Sundström arrenderar marken av just grevefamiljen, så slipper politikerparet betala en stor del av arrendet.

Vi betalar ett marknadsmässigt arrende med en rabatt, så länge det är skolverksamhet på tomten, säger Ingela Gardner Sundström.

Enligt Gardner Sundström, så kostar marken drygt 200.000 att arrendera – i vanliga fall.

Reporter: Och nu betalar ni?

– 20.

Reporter: 20 000? Det är en rejäl rabatt? Och du tycker fortfarande att ni inte är i någon som helst beroendeställning till grevefamiljen?

– Nä. Därför att vi har ett avtal som är tecknat, som arrendator har man väldigt starka skyddsmekanismer mot uppsägning.

Reporter: Och tacksamhetsskuld?

Jag känner ingen sådan faktiskt. Det är ett rent affärsmässig, en rent affärsmässig relation med ränta på lånet och så som vi betalar så att jag ser inte det så.

Reporter: Kan du förstå om någon annan ser det så?

Det finns säkert många som kan se både det ena och det andra kan jag tänka mig, men jag vet ju hur det är och jag vet att vi inte utöver detta har någon privat relation, om det var så att vi var umgängesvänner eller så... det är en väldig skillnad.

Makarna Sundström får alltså 180 000 kronor i rabatt av grevefamiljen varje år. Om arrendeavtalet löper över 25 år, som Ingela Gardner Sundström säger, så innebär det att makarna Sundström kommer att ha bjudits på 4,5 miljoner kronor i rabatt av grevefamiljen när avtalet löper ut. Enligt Ingela Gardner Sundström så ville grevefamiljen gärna att det skulle finnas en montessoriskola i kommundelen, och det var skälet till att privatlånet och rabatten kom till. Uppdrag Granskning har sökt Carl Douglas för att fråga om rabatten, men han vill inte ställa upp på någon intervju. I ett mail skriver han senare att rabatter på arrende är vanligt förekommande och att han inte fått någonting i utbyte av makarna Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna – Österåker

Mer i ämnet