Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Lindahl förlorade alla sparpengar till bedragarna – se henne berätta i klippet. Foto: SVT

Evas sparkonto tömdes av ligan – banken ger ingen ersättning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den svenska bedragarligan misstänks ha lurat äldre på miljontals kronor. Eva Lindahl från Borlänge blev av med alla sina besparingar. Ligan tömde kontot – och hennes bank Länsförsäkringar ger ingen ersättning.

– Skamsenheten är inte den starkast känslan, utan sorg kan man väl säga. Jag har varit ledsen på riktigt, säger Eva Lindahl.

Nyligen kunde polisen gripa flera misstänkta i en svensk bedragarliga, efter tips från en anonym hackare som tagit sig in i bedragarnas datorer och kartlagt och avlyssnat dem.

Uppdrag granskning har varit i kontakt med flera av dem som lurats av ligan. De flesta skäms och vill inte berätta om bedrägeriet. Men Eva Lindahl, en pensionerad statistiker från Borlänge medverkar i programmet ”Hackaren”. Under samtalet med bedragarna var hon övertygad om att hon talade med ”Stefan från Länsförsäkringars säkerhetsavdelning”.

Fjärrstyrde datorn

När bedragarna tog över och fjärrstyrde hennes dator reagerade hon på att det stod ”Hasse” och inte ”Stefan” på muspekaren. När hon frågade om det sa bedragaren att det var kollegans namn och att de nyttjade samma användare.

– Sedan vägleder han mig och jag gör som han säger. Man får inte känslan av att man blir lurad och det går inte att höra på deras röst heller. De är duktiga helt enkelt, säger Eva Lindahl.

19-åring från Eskilstuna

I hackarens material kan Uppdrag granskning se att mannen som fjärrstyrde Eva Lindahls dator ofta kallar sig för ”Hasse”. Han är 19 år, hemmahörande i Eskilstuna och en frontfigur i ligan. Nyligen greps han i en lägenhet i Portugal misstänkt för grovt bedrägeri.

Eva Lindahl förlorade alla sina besparingar, 48 000 kronor, under bedrägerisamtalet. Hon tog snabbt kontakt med sin bank, Länsförsäkringar, men de hänvisar till praxis och ersätter inte Eva Lindahl eftersom hon själv godkände uttagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.