Se hur Stefan och hans barn bor: ”Vi flyttar ut våra grejer varje torsdag – och sen in igen.” Foto: SVT

Familjen flyttar in och ut på vandrarhem – kostar 1000 kronor per dygn

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Stefan Billberg och hans två barn var tvungna att lämna lägenheten de fått av socialtjänsten. De tillhör inte målgruppen som ska få en bostad av socialtjänsten – nu flyttar de in och ut på vandrarhem.

– Jag har sökt hur mycket lägenheter som helst. Det är Blocket, bostadskön, Facebook, allt, säger Stefan.

I oktober 2019 är Stefan och hans två barn tvungna att lämna lägenheten de under flera år hyrt av socialtjänsten.

Stefan berättar att det var barnens mamma som fick kontraktet av medicinska skäl. När hon avled i sjukdomen fick Stefan veta att han och barnen skulle behöva flytta ut.

Uppdrag granskning: Bostadsbristen

–  Då stod jag mitt i en sorg, jag blev jätteknäckt, säger Stefan.

Familjen har tidigare fått uppskov att stanna i lägenheten. Det visade sig bli svårt för Stefan att hitta ett eget kontrakt eftersom han har kort tid i bostadskön och skulder hos Kronofogden. Men den här gången måste de flytta.

Stefans dotter Emma går i gymnasiet.

– Jag är beredd, vi flyttar. Men vart? Det är det jag är lite orolig för, säger hon.

Inte rätt till bostad genom socialtjänsten

I beslutet som socialtjänsten ger Stefan anges flera skäl till att de inte får bo kvar. Stefan har inte gjort tillräckligt för att skaffa sig en bostad och inte betalat alla hyror. Men det finns också en formulering som har stor betydelse för Stefans situation – och för många andra som saknar bostad.

– Jag tillhör inte målgruppen, säger Stefan.

Stefan och barnen tillhör en växande grupp som kallas “strukturellt hemlösa”. De skiljer sig från gruppen “socialt hemlösa” då de inte har missbruk eller sociala problem – men inte kan hitta en bostad på egen hand. Familjen omfattas av en ny rutin som Göteborgs stad införde 2019.

Den tydliggör att strukturellt hemlösa inte har rätt till bostad genom socialtjänsten. Endast socialt hemlösa har den rätten. Eva Saletti, sektorschef i Göteborgs stad, säger att socialtjänsten uppfyller sitt uppdrag.

– Vi tar ju det ansvaret som lagstiftningen har tänkt att vi ska göra. Vi har ett ytterst ansvar för att människor inte ska bo på gatan, om de kommer i akut nöd. Och de personer som har sociala problem ska vi naturligtvis stödja.

“Kommer snart tillhöra gruppen med psykisk ohälsa”

Efter att familjen lämnat sin lägenhet har de under en tid flyttat in och ut på vandrarhem.

När de hyrde av socialtjänsten var Stefan ansvarig för att betala hyran, men nu måste han söka nödbistånd av socialtjänsten eftersom det kostar runt 1000 kronor dygnet att bo på vandrarhemmet.

Huvudregeln i den nya rutinen är att strukturellt hemlösa får pengar för att en vecka i taget betala för en akutlösning.

– Fortsätter det såhär kommer jag snart tillhöra gruppen med psykisk ohälsa. Det är så påfrestande att inte veta vad man gör imorgon, säger Stefan.

Stefans socialtjänst skriver i ett mejl att de inte vill kommentera det enskilda ärendet, men att det generellt upprättas en arbetsplan med den enskilde – och att verksamheten följer rättspraxis och Göteborgs stads gemensamma riktlinjer, som stödjer personer till egen bostad.

Fakta: Vem har rätt till bostad?

• Det finns inga tydliga formuleringar i socialtjänstlagen om vem som har rätt till en bostad genom socialtjänsten.  

• Socialtjänster i Sveriges kommuner lutar sig mot några rättsfall för vägledning, där man tolkar att bostad kan ges om personen är helt bostadslös och har speciella svårigheter på bostadsmarknaden.  

• Att vara hemlös enbart på grund av den generella bostadsbristen anses inte vara skäl nog för att få bostad genom socialtjänsten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning: Bostadsbristen

Mer i ämnet