Jaak Mae, bronsmedaljör under vinter-OS i Salt Lake City är en av åkarna på listan med höga blodvärden. Foto: TT/ITSUO INOUYE – SVT/Sírnir Einarsson

Flera medaljörer med höga blodvärden under OS i Salt Lake City

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tester tagna under OS i Salt Lake City visar att flera skidåkare hade höga blodvärden. Så höga att de ligger på gränsen för vad som är tillåtet. Det handlar om åkare från Finland, Ryssland, Vitryssland, Estland, Schweiz, Norge, Tyskland och Österrike.

I Sverige är ett av de starkaste minnena från OS i Salt Lake City 2002 Per Elofssons kamp i skidspåret med den till synes oövervinnlige Johann Mühlegg, han som senare visade sig vara dopad. Med hjälp av ett unikt material kan Uppdrag granskning nu avslöja att det var fler än Mühlegg som hade anmärkningsvärda tester. Många europeiska åkare hade så höga blodvärden att de låg på gränsen för vad som är tillåtet.

– Jag tror inte att någon av tävlingarna var rena, säger professor Don Catlin.

UG – Skidåkarnas hemliga blodvärden

Don Catlin ansvarade för antidopningslaboratoriet i Salt Lake City. Han menar att även om de gjorde så gott de kunde så fanns det atleter som lyckades tävla dopade.

Internationella skidförbundet (FIS) har infört gränsvärden som bestämmer hur hög andel syretransporterande hemoglobin som en tävlingsdeltagare får ha i blodet.

Tre estniska åkare som deltog i vinter-OS 2002 hade alla blodvärden strax under eller precis över gränsvärdet. En av dem var Jaak Mae, då bronsmedaljör på 15 kilometer klassisk stil i Salt Lake City, idag generalsekreterare för Estlands skidförbund. Han ifrågasätter FIS prover.

– Vilka siffror helst kan man sätta på ett papper och det kan man inte kommentera. Bara Internationella skidförbundet kan göra det. Ingenting annat har jag att säga dig, säger Jaak Mae.

Men Internationella skidförbundet tar siffrorna på allvar. Baserat på analyser har de satt samman en lista över åkare med misstänkt blodprofil. En av dem är norrmannen Anders Aukland.

Anders Aukland tog OS-guld 2002 och har gjort sig känd i Sverige efter en seger i Vasaloppet. Han är en av dem som hade de högsta blodvärdena under Salt Lake city.

– Jag vet att jag har haft höga blodvärden men utöver det så får du prata med medicinare som läkare och sådana som kan det medicinska. Antingen skidförbundet eller FIS eller Olympiatoppen i Norge. De kan uttala sig mycket bättre än mig om det, säger Anders Aukland.

Har du varit medveten om att dina blodvärden varierar väldigt mycket?

– Nej egentligen inte. Jag vet att vi har, jag vet att vi varit mycket i höjden i perioder kring Salt Lake City men variationer måste du snacka med folk som kan det, säger Anders Aukland.

På norska skidförbundet vill man inte ge någon förklaring till varför norska skidåkare har höga blodvärden under OS i Salt Lake City.

– Norges skidförbund har ingen information eller dokumentation på att det har skett något oregelmässigt och det förhåller vi oss till. Om det skulle komma fram någonting i dokumentären så ska vi självfallet se över det, säger Espen Graff, kommunikationschef på Norges skidförbund.

Uppdrag granskning har visat blodvärden för flera experter. En av dem är Alessandro Donati, välkänd dopingjägare i Italien. Han reagerar när han får se Auklands tester från flera år och kan jämföra dem med norrmannens värde under Salt Lake City.

– Vi har det maximala hemoglobinvärdet: 17, men minimivärdet är 14,6 och vid olika tillfällen 14,6 och 14,7 – så vi kan vara säkra på att det är normalvärdet. Det är basvärdet. Det betyder att 17 är för mycket. Skillnaden är för stor. Sannolikheten för dopning är mycket, mycket, mycket hög, säger Alessandro Donati.

En av de finska åkare som hade höga värden under Salt Lake City var Kaisa Varis, som utmärkte sig med en fjärdeplats på 15 kilometer fri stil. I VM 2003 åkte hon fast för dopning men hon vill inte kommentera Uppdrag gransknings uppgifter om hennes höga värden under OS året innan och hon får stöd av den förre landslagstränaren Reijo Jylhä.

– Den stora förändringen inträffade efter 2002 vid OS i Salt Lake City där de ryska skidåkerskorna och Mühlegg åkte fast och senare de österrikiska åkarna. Då inträffade en stor förändring i världen och för Finlands del inträffade det efter Lahtis och efter det har vi haft en klar bild av det som skett, säger Reijo Jylhä.

Jag har sett blodvärden och även efter skandalen i Lahtis har finländarna haft anmärkningsvärt höga blodvärden. Hur kommenterar du det?

– Av skidåkarna i landslaget är det nästan ingen som haft blodvärden som överstigit det tillåtna, säger Reijo Jylhä.

Men Kaisa Varis är inte ensam bland de åkare som både uppvisat höga blodvärden under Salt Lake City 2002 sedan åkt fast för dopning. I samband med årets vinter-OS i Sotji fastnade tyska Evi Sachenbacher-Stehle

i en kontroll. Under OS i Turin 2006 var hennes blodvärden så höga att hon fick startförbud. Men under OS i Salt Lake City fyra år tidigare åkte hon med mycket höga blodvärden och tog både silver och guld.

Uppdrag granskning har ett omfattande material med tusentals blodvärden. Men att slå fast om en individ har dopat sig eller ej utifrån endast blodvärden går inte – det kan finnas andra förklaringar till höga och varierande värden.

Uppdrag granskning namnger endast de åkare som avslöjats i dopningssammanhang, åkare med hög maktposition i skidvärlden eller som har hamnat på Internationella skidförbundets egen lista över misstänkta.

Reportrar: Hasse Svens och Magnus Svenungsson

Text: Gunnar Rensfeldt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Skidåkarnas hemliga blodvärden

Mer i ämnet