Uppdrag granskning kan avslöja att Tillväxtverket gång på gång har fattat en rad felaktiga beslut kring korttidsstöd till företag under coronapandemin.
Ett av felen rör den så kallade ”jämförelsemånaden” – som används för att se vilken lönenivå de anställda hos ett sökande företag har legat på. Myndigheten använder fel månad och följer inte lagen, enligt både förvaltningsrätten och kammarrätten i Stockholm.
Inga pengar trots dom
I juni 2020 sökte Lars Klingström korttidsstöd för sitt företag gällande perioden juni till augusti – men fick avslag.
– Man tittade på en jämförelsemånad som vi tyckte var konstigt. Då började vi titta och räkna själva och kom fram till att det här känns inte som rätt beslut, säger Lars Klingström.
Beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Stockholm, som gav Lars Klingström rätt. Fel jämförelsemånad hade använts och målet skickades tillbaka till Tillväxtverket för ny handläggning. Då trodde Lars Klingström att pengarna skulle betalas ut, men det har inte skett.
– Då måste man ju få någon återkoppling eller få rätt, få sitt stöd. Men efter förvaltningsrättens beslut är det tyst, säger han.
Lagakraftvunna domar
Förvaltningsrätten har i minst 20 domar konstaterat att Tillväxtverket inte följer lagen när det gäller jämförelsemånaden. Tillväxtverket har försökt driva mål vidare, men nekats prövningstillstånd i kammarrätten. De har nu överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen.
Men flera av domarna har redan vunnit laga kraft och i slutet av mars ligger över 5200 överklaganden på hög och väntar på att avgöras i förvaltningsrätten.
Ska alla de här vänta i ett halvår eller ett år på det här akuta stödet?
– De måste naturligtvis få någon sorts besked av oss, också under processens gång, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.
Det här är ju avgjorda processer där ni inte ger de här personerna rätt trots att de har fått rätt i domstol?
– Jag kan inte svara mer än vad jag gör, att vi behöver kommunicera med de företag som lever i osäkerhet just nu, vad som ska ske i det här fallet.
Reportaget ”Coronastödet som försvann” publiceras onsdag 31 mars klockan 12 på SVT Play.
Avslöjandet om coronastödet i korthet
• Över 32 miljarder kronor i korttidsstöd har hittills delats ut till krisande företag under pandemin.
• Stödet innebär att staten går in och betalar delar av kostnaderna vid korttidspermitteringar, så att anställda som går ner i arbetstid ändå kan få merparten av sin ordinarie lön.
• Uppdrag granskning kan avslöja hur en mängd företag har nekats stöd på felaktiga grunder.
• Hittills har Tillväxtverket fattat över 80 000 beslut. Majoriteten av dem har aldrig passerat en domstol.
• Totalt har över 60 företagare fått rätt mot Tillväxtverket i Förvaltningsdomstolen i Stockholm. I en mängd domar konstaterar domstolen att Tillväxtverket fattat felaktiga beslut och inte följt lagen.