Tidigt på morgonen den 8 augusti 2018 hittas Gheorghe Hortolomei-Lupu död i Smedbyparken i Huskvarna. I samhället är han känd som Gica, som brukade tigga utanför gallerian.
Kroppen beskrivs som ”utmärglad” och ”mager” av polis och ambulanspersonal som hittar honom.
Enligt socialtjänstlagen har socialtjänsten det yttersta ansvaret för alla människor som vistas i en kommun. Rätten till hjälp av samhället i en akut situation gäller även en rumänsk medborgare, som Gica.
“Du tänker att socialtjänsten ska ha koll överallt?”
Men när Uppdrag granskning söker upp ansvariga chefer på kommunen, visar det sig att socialtjänsten inte ens känt till Gicas situation – trots att han levt fyra år som hemlös i Huskvarna.
Hur kommer det sig att ni har missat det?
– Alltså du tänker att socialtjänsten ska ha koll överallt i princip? Det är omöjligt för socialtjänsten att ha det, skulle jag vilja säga, säger Annika Åberg, funktionschef på individ- och familjeomsorg, Jönköping.
Kan man sova i ett garage i Huskvarna vintertid utan att ni får reda på det?
– Uppenbarligen är det så.
“Han hittade ett sätt att leva”
När Uppdrag granskning kartlägger Gicas liv i Huskvarna framträder bilden av en ensam man, vars hälsa sakta men säkert försämras. Personer inom organisationen Kyrkhjälpen ser Gica på nära håll och beskriver hur han med tiden mår sämre, till stor del beroende på ett accelererande intag av alkohol.
– Vi såg att han satt och somnade på sin plats utanför gallerian. Han blev magrare och magrare. Han åt mindre, han var mer tacksam för kaffekoppen än mackan, säger Iréne Linddahl, samordnare för Kyrkhjälpen Södra Vätterbygden.
En EU-medborgare får vistas i Sverige i tre månader, sedan måste man kunna försörja sig eller lämna landet. Gica kunde leva som hemlös på Huskvarnas gator i fyra år. Hela tiden stöttades hans tillvaro av Kyrkhjälpen, med bidrag från kommunen.
– Han hittade ett sätt att leva, eller överleva, och vi andra vande oss vid att han fanns där. Och vi gjorde inte så mycket mer åt saken, säger Iréne Linddahl.
Polisen kontaktade inte socialtjänsten
Några månader innan han dog togs Gica in av polisen. De hämtade honom i parkeringsgaraget där han sov och såg misären. Han plockades först in för att “sova ruset av sig”, säger polisområdeschef Lennart Leijon.
Det blev en utredning om olaga intrång som sedan lades ner. Socialtjänsten kontaktades aldrig.
Men om man märker att en människa lever i misär och han är så pass full att han måste omhändertas, det är ju en man med problem, det är ju ett telefonsamtal bort?
– Man gjorde inte det.
Borde ni ha gjort det?
– Med facit i hand, ja. Men vad som sedan hade hänt med den informationen, det vet jag inte.
För socialtjänsten säger ju också att de aldrig fick några varningssignaler?
– Nej.
Reportaget En tiggares död sänds onsdag 16 januari. Du kan se det på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.