Bilden är en rekonstruktion. Foto: SVT/Markus Jordö

Hackaren svarade på era frågor

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hackaren bryter mot lagen för att kartlägga ligor som lurar äldre på pengar. Material har delats med Uppdrag granskning och polisen. Nyligen greps flera personer i en liga som hackaren avslöjat. Här nedan kan du läsa läsarnas frågor till hackaren och reportern Björn Tunbäck.

Ställ dina frågor till hackaren

B • Borde inte bankerna maximera uttagsbeloppen och godkänna bankkunder så att senila inte har möjlighet att göra dessa misstag.?
Bankerna kan ju bli ersättningsskyldig.

Hej B!
De som drabbas av dessa bedrägerier är att inte senila.

Nu är det dags att avsluta chatten.
Tack för alla frågor, kommentarer och uppmuntrande ord. 
Programmet "Hackaren" finns att se på svt play.    
Tipsa oss gärna via granskning@svt.se

Peter • Naturligtvis ska bankerna stå för säkerheten i Systemet

M • Hej UG, hur stark är en journalists källskydd?

Hej M!
Källskyddet är heligt. Det är urstarkt.

Kalle • Hackar du bara kriminella? Hur vet du att du ger dig på "rätt" personer?

Ja. Det är självklart när man ser och hör dom.

Mats • Hej Björn!
Borde inte bankerna ersätta de som drabbas i större utsträckning. Det är ju dem som "tvingar på oss" bank-id och annat och när det inte är tillräckligt säkert tycker jag att de borde ta sitt ansvar.

Hej Mats!
Jo det pågår sådana processer. Konsumentombudsmannen driver just nu ett sådant ärende.

Niko • Bra jobbat !
Tror du att bedragarna kommer bli rädda och sluta med vad dem håller på med ? Det är tack vore dig är jag mer uppmärksam nu.

Dom som sitter häktade har nog svårt att fortsätta.. Men seriöst, jag tror vi måste hitta en annan lösning för så länge det funkar så kommer det alltid komma nya bedragare.

Mikaela • Mitt första bankkonto, för mer än 40 år sedan var spärrat för uttag. Jag var tvungen att meddela banken 1 månad före uttag:(
Dylika konton finns inte nu, det vore en trygghet för äldre. Eller för alla.

R • Hej! Skulle du vilja jobba för polisen?

Jag tror inte jag kan göra det jag gör hos Polisen. Så nej.

Gustav Wetter, Jönköping • Är du egentligen från polis-/underrättelsevärlden och spelar "etisk hackare som hjälper pensionärer" för att bilda opinion? Opiniom för att låta rättsväsendet få tillgång till Orwellska verktyg att spionera på medborgare i stort och smått? Om inte, hur ser du på att din aktivism bidrar till just det?

Om jag jobbar på en myndighet så skulle jag inte erkänna det. Om jag inte jobbar på en myndighet så kan jag vara ärlig och säga att jag inte gör det. Så svaret är nej, jag jobbar inte på en myndighet. Jag tror inte mitt arbete bidrar till att rättsväsendet kommer spionera mer på medborgare.

”Förra veckan jag tror vi kom upp till 1,6 – 1,7. Bror, just nu vi håller på att knulla Sverige, walla”

I onsdagens Uppdrag granskning hör vi inspelningar där bedragare pratar med varandra och när de lurar äldre på pengar i bedrägerisamtal. Inspelningarna kommer från en hackare, som vill vara anonym för att skydda sig.

Att ta sig in i datorer och avlyssna och spela är olagligt. I samband med att hackaren lämnade över sitt material till polisen gjordes en anmälan om olaga dataintrång.

Varför låter ni en hackare medverka i Uppdrag granskning?

– Det är oerhört angeläget att kunna visa dessa bedragares metodik och samhällshotande verksamhet. Vi har mottagit material från hackaren men det är viktigt att poängtera att ingenting har gjorts på vår uppmaning. Det är en fråga för polisen att reda ut om hackaren ska ställas inför rätta, säger Axel Björklund, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning.

Mellan klockan 20 till klockan 21:30 medverkar den anonyma hackaren i SVT:s chatt.

– Hackaren har en unik förståelse för vad bedragarna gör. Genom att kunna chatta direkt med hackaren hoppas vi att publiken kan få hjälp att vara än bättre rustade att stå emot bedrägeriförsök framöver, säger Axel Björklund.

Ställ din fråga till hackaren eller Uppdrag gransknings reporter – i chatten ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.