Runt 4 000 hyresrätter i Husby byggdes under de så kallade miljonprogramsåren. En av de första som flyttade in när husen stod klara i mitten av 70-talet var Eva Kaneteg.
Hon berättar att kyl, frys och spis byttes 1992 – och att korkmattor lades på golven för omkring 20 år sedan. I dag har hon extra element på golvet som ska kompensera för kylan.
Lägenheten behöver underhåll, men en renovering skulle innebära betydligt högre hyra.
– Man behöver inte totalrenovera huset, men man måste åtminstone underhålla de mest basala sakerna som ska finnas och fungera, säger Eva Kaneteg.
Hon är inte ensam om sin situation, ändå tror hon att många i Husby vill bo kvar – men att de i dag är oroliga för att inte kunna göra det.
– Man renoverar och höjer hyrorna, vi blir överkörda till slut.
Höjt hyran med nästan 50 procent
Ny forskning visar att privata fastighetsbolag höjer hyran rejält där de med lägst medelinkomst bor, vilket resulterar i att lägenheter med låg hyra riskerar att bli färre på lång sikt.
Fastighetsägare utför renoveringar av lägenheter successivt när hyresgäster flyttar ut, eftersom man då inte behöver hyresgästens godkännande för en hyreshöjning. Innan nästa person flyttar in höjs hyran, ofta rejält.
I Husby har det privata fastighetsbolaget Hembla, som äger flera stora fastigheter, renoverat runt hälften av sina lägenheter. En trea som förut kostade 6 800 kronor, ligger i dag på 10 200 kronor. Det kan jämföras med det kommunala bostadsbolaget som efter renovering höjt hyran för en trea av samma storlek från 6 900 till 7 700 kronor i månaden.
”Inte gjort någonting under 25 år”
Mikael Röjdemark, förvaltningschef på Hembla, säger att de vill att alla ska kunna bo i deras lägenheter – men att fastigheterna måste underhållas.
– Tittar vi på miljonprogrammen, som har så mycket eftersatt underhåll, är det så stora insatser man behöver göra och därav också högre hyreshöjningar, eftersom man inte gjort någonting under 25 år.
Flera boende i Husby vittnar för Uppdrag granskning om att det under många år knappt skett något underhåll i deras gamla lägenheter – det tycker Mikael Röjdemark är beklagligt. Han säger att en hyresgäst kan göra en serviceanmälan om man önskar en underhållsbesiktning.
– Det har varit många ägare, det kanske har varit så. Det är djupt beklagligt, men så arbetar inte vi.
Ministern: ”Kosmetiska förändringar”
Ansvaret för att alla ska ha någonstans att bo ligger inte på de privata aktörerna, utan på kommunerna och de kommunala bostadsbolagen. Men kritiker menar att privata fastighetsägare, som Hembla, utnyttjar det så kallade bruksvärdessystemet – som innebär att vissa typer av standardhöjningar ger dem rätt att höja hyran.
Det kan handla om handdukstork, parkettgolv, kakel, mikrovågsugn och hällspis.
– Det är ett sätt för hyresvärden att utnyttja bruksvärdessystemet och bostadsbristen för att trycka upp hyran så högt som möjligt, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.
Bostadsminister Märta Stenevi (MP) kallar de privata bolagens agerande för “oerhört sorgligt”.
– Vi ser hur vissa fastighetsägare utnyttjar möjligheten att i stället för att djuprenovera och ta hand om sina fastigheter för lång tid framöver, och ha en långsiktig fastighetsförvaltning, i stället gör kosmetiska förändringar.
”Systemet är reglerat”
Mikael Röjdemark på Hembla förklarar det ministern kallar “kosmetiska förändringar” med att det finns en förväntan från nya hyresgäster på en viss standard i deras lägenheter.
– Systemet är reglerat. Tycker man att det är fel och vill ändra det, då blir det en politisk fråga i så fall, att man ska ändra bruksvärdessystemet.
Bostadsminister Märta Stenevi (MP) håller med om att fastighetsägarna följer lagen, men vill inte ändra på bruksvärdessystemet från politiskt håll. Istället är hon kritisk mot fastighetsägarna.
– Det finns absolut ingenting som tvingar en fastighetsägare att använda ett system på det här sättet. Vi har gott om exempel på fastighetsägare som verkar i områden med låga inkomster som i stället ser sin vinst, sin affärsmodell, i en långsiktig förvaltning där man behåller sina boende under lång tid.
MISSA INTE UPPDRAG GRANSKNING
Reportaget ”Miljardprogrammet” finns att se på SVT Play.